Who's Online

Guest Users: 13

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Thursday, February 09 2023 @ 12:28 am UTC

Bokserski klub "Slavija"

  • Contributed by:
  • Views:
    17,495
Bokseri Slavije po mnogome se izdvajaju od ostalih klubova iz regiona. U bivsoj SFR Jugoslaviji, banjalučki bokseri su bili nosioci tadasnjeg boksa. Bili su ekipni sampioni a i davali su mnogobrojne reprezentativce.

I nakon raspada drzave nastavljena je tradicija pa su Banjalučani dominanti u BiH. Međutim, to je daleko od onog starog kvaliteta koji je bio u samom evropskom i svjetskom vrhu.

SOCIJALISTICKA FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA (SFRJ)

1967, 1968. i 1969. godine Slavija je bila sampion BiH. To joj je omogućavalo da se bori za elitno jugoslovensko drustvo. Plasman u Prvu saveznu ligu SFR Jugoslavije obezbjeđen je 1970. godine. Od tada je banjalučki bokserski klub bio dugogodisnji prvoligas SFRJ.

Slavija je prvi i jedini klub iz Bosne i Hercegovine koji je postao sampionom SFRJ. 1974. godine u nezaboravna dva finalna meča Slavija je bila bolja od Kablova iz Svetozareva. Uspjeh je tim veći sto su ekipu činili sve Banjalučani.

Sastav sampionskog tima iz 1974. godine:
Zdravko Pala, Zvonko Pala, Zembo, Viktor Homa, Veljo Zindolić, Marijan Benes, Edo Dervoz, Zeljko Kospić, Radovan Bisić i Fadil Basić.
Tvorac ove čuvene generacije banjalučkih boksera bio je Sredoja Zekanović.

Slavija je jedan od najboljih jugoslovenskih klubova. Koliko je boks usao u sastavni dio zivota Banjalučana govori podatak da je SD Borik, u prvoligaskim mečevima, znala primiti i po 5 000 gledalaca.

Slavija je svijetu podarila bokserske veličine. Imena Benesa, Josipovića, Vujkovića, Bisića su zauvijek upisana velikim slovima u istoriju boksa. Izdvajamo najznačajnije uspjehe.

Marijan Benes je bio profesionalni i amaterski sampion Evrope a ne treba napominjati da se okitio titulama u SFRJ, na Balkanu i Mediteranu.

Anton Josipović je u Los Anđelesu 1984. godine iz anonimnosti stigao do samog svjetskog vrha. Na grudima banjalučkog boksera zasijalo je olimpijsko zlato koje mu je zauvijek promijenilo zivot.

Mnogobrojni banjalučki bokseri (Bisić, Basic) su bili drzavni sampioni a ime banjalučkog kluba često se čulo i na balkanskim i mediteranskim sampionatima.

SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA (SRJ)

Raspadom drzave, BK Slavija ali i cijeli banjalučki sport je bio u delikatnoj situaciji. Novca je bilo sve manje, vladalo je ratno okruzenje. Međutim, grupa entuzijaista odrzala je klub i sačuvala ga od propasti.

Zahvaljujući maksimalnom angazmanu klupskog rukovodstva i stručnog staba omogućen je odlazak banjalučkim bokserima na međunarodne turnire po Srbiji.

Izdvojićemo nastup na pojedinačnom sampionatu drzave u Pančevu 1992. godine kada je osvojeno sest medalja.

Zlatom su se okitili Abedin Lika, Sandor Kristo i Nermin Sabanović. Srebra su pripala Zlatanu Radulju i Milojku Pivljaninu a bronzana medalja Bozidaru Pejakoviću.

To je bio kraj jedne odlične generacije Slavije.