Who's Online

Guest Users: 5

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Sunday, July 14 2024 @ 07:57 am UTC

Bokserski klub "Slavija"

  • Contributed by:
  • Views:
    18,085
Bokserski klub Slavija je sportska ljepotica Banjaluke. Klub je koji je svojim rezultatima proslavio grad na Vrbasu sirom svijeta. Mnogi kazu da su prije čuli za Benesa, Josipovića, Vujkovića, Batara nego za samu Banjaluku.

BK Slavija je osnovan 1960. godine a prvi predsjednik kluba je bio Gojko Krstanović. Na početku je Slavija radila u okviru preduzeća Rudi čajavec.

Telefon: 387 51 216 328 SASTAV SLAVIJE ZA SEZONU 2006/2007:

STRUčNI ©TAB SLAVIJE ZA SEZONU 2006/2007:

Sef stručnog staba: Mirko Savković
Trener: Mirko Jokić

RUKOVODSTVO SLAVIJE:

Predsjednik kluba: Blazo Buljić
Direktor kluba: Anton Josipović

Prvi meč Banjalučani su imali 1962. godine protiv tuzlanske Slobode. Bio je to i prvi trijumf za banjalučki boks (11-9). Najpoznatija imena iz te generacije su: Dragan Batar, Miroslav Popović, Mijo Andrić

Slavija je do Prve savezne lige SFRJ stigla 1970. godine a četiri godine kasnije uslijedio je najveći klupski uspjeh. Osvojena je titula ekipnog sampiona ex Jugoslavije.

Banjalučki bokseri su dominantni i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Poslije niza trofeja u RS, bokseri Slavije su posljednje tri godine sampioni BiH. Međutim, ni to nije dovoljno da klub svijetle tradicije konačno dobije svoje prostorije.

Kroz Slaviju su prodefilovali brojni kvalitetni bokseri. Najistaknutija imena su Marijan Benes (profesionalni i amaterski sampion Evrope) i Anton Josipović (osvajač olimpijskog zlata). Ipak, nisu oni jedini koji su vrijedni pomena. Mnogi od njih su bili drzavni sampion, prvaci Balkana, Mediterana.

BK Slavija je u znak sjećanja na pokojnog Radovana Bisića organizator međunarodnog bokserskog turnira. Memorijal Radovan Bisić je iz godine u godinu kvalitetniji a uvrsten je u kalendar Međunarodne bokserske asocijacije (EABA).

Mnogi ljudi su ugradili dio sebe u Slaviju. Dosta predsjednika je zalozilo svoj drustveni ugled kako bi uspjeli pronaći neophodna sredstva za egzistenciju kluba i boksera.

Spomenućemo čuvenog predsjednika Sredoju Zekanovića, zatim jos neka imena: Ziza Ostojić, Jovica Cvijetić, Kazimi Zarić, Vezuv Tinjić, Jovo Zivković, Teofik Afgan, Vito Gnjatić, Zisko Zefik, Nebojsa Radmanović, Branimir Lolić, Dragan Batar sve do danasnjeg prvog čovjeka Slavije Blaze Buljića.

Takođe, mnogo poznatih trenera je vodilo banjalučku Slaviju. Vrijedni spomena su svi ali izdvojićemo neke: Stevan Engelberh Pista, Predrag Krstić, zatim Tomo Palankin koji je od osnivanja u klubu i dao je nemjerljiv doprinos razvoju banjalučkog boksa, a tu su i Zelimir Kospić i Mirko Jokić.