Who's Online

Guest Users: 1

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Sunday, June 16 2024 @ 06:21 pm UTC

FK Borac

  • Contributed by:
  • Views:
    6,913
SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA (SRJ)

Pitanje je sta bi se sve desilo da nije doslo do nesrecnog rata. Medjutim, ratne prilike su uticale da Borac prodje kroz veliku patnju.

Prekomandovali su se Banjalucani u takmicenja u SR Jugoslaviji. Konstantna putovanja, zivot na tockovima. To je bila svakodnevnica banjaluckih fudbalera.

Borac je padao sve nize i nize. Jednostavno nije bilo rjesenja. Jedini izlaz je bio povratak kuci, u Banjaluku. Bez obzira na sve te teske uslove moze se reci da su Borcev dres i tada nosili kvalitetni igraci poput Marinovica.

REPUBLIKA SRPSKA (RS)

Celnici kluba odlucili su da se Borac vrati u Banjaluku i nastavi u takmicenjima u Republici Srpskoj. Na nivou RS fudbal siromacan ali je bitno da je opstao klub. Nije imao Borac previse srece sa sampionskim titulama. Nekoliko puta su izmakle titule gotovo u posljednjim kolima.

Medjutim, ekipa sa Ljubojevicem, Grujicem, Maleticem, Teinovicem i ostalim igracima ostvarila je san ranijih Borcevih fudbalera i nadmocno osvojila titulu. Velika je steta sto ta ekipa nije ostala na okupu duze vrijeme.

Koliko toliko, satisfakciju su donijela dva osvojena Kupa RS. Cuveno finale protiv Rudar Prijedora, 1995. godine, pred vise od 20 hiljada ljudi. Slavlje kao da je u pitanju Liga sampiona a ne Kup RS.

Vec sljedece 1996. godine i drugi put je Borac postao pobjednikom Kupa RS. Banjalucani su pod svjetloscu reflektora bili bolji od Jedinstva iz Brckog. Borac je još jednom stigao do trofeja u Kupu RS. Bilo je to 2009. godine.

BOSNA I HERCEGOVINA (BiH)

Situacija se polako normalizovala u BiH tako da je došlo do formiranja zajednickih liga. Borac je sa trenerom Zoranom Smilevskim, poslije serije odlazaka prvotimaca, izborio plasman u jedinstvenu Premijer ligu BiH.

Mimo ocekivanja (vrh fudbala BiH) desilo se nesto suprotno. Borac je tavorio u sredini tabele a vrhunac katastrofalnog rada u klubu i velike krize je povratak u Prvu ligu RS i to ne samo jednom. Borac je dva puta ispadao iz Premijer lige BiH.

Težak udarac za klub. Klub je bio pred gasenjem, ali na srecu Banjalucana do toga nije doslo. Samo jedna sezona je trebala Borcu da se vrati u Premijer ligu BiH gdje je i sada.

Ni u Kupu BiH Banjalucani nisu imali prevelikog uspjeha. Ostace zal za finalom Kupa u Sarajevu kada je nakon boljeg izvodjenja jedanaesteraca bolja bila Modrica Maksima.