Who's Online

Guest Users: 3

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Saturday, May 25 2024 @ 04:40 pm UTC

FK Borac

  • Contributed by:
  • Views:
    6,877


Fudbalski klub Borac iz Banjaluke osnovan je 4.jula 1926. godine.
Prema mnogim misljenjima i kazivanjima veliku ulogu u formiranju Borca imao je
narodni heroj Veselin Maslesa koji je predlozio i sam naziv kluba.

Osvajac je Kupa SFRJ 1988.godine.
FK Borac je jedina drugoligaska ekipa koja je uspjela to da ucini u istoriji takmicenja.
Pamti se i finale Kupa SFRJ 1975. godine protiv Hajduka.

Telefon: +387 51 301 793
e-mail: banjaluka@borac.com SASTAV BORCA ZA SEZONU 2006 / 2007:

Karanovic Srdjan, Marcetic Sinisa, Smanja Jovo, Dobrijevic Slobodan, Jevtic Miroslav, Babic Miodrag, Damjanovic Nemanja, Samardzic Milan, Jandric Oliver, Deket Zoran, Deket Goran, Raspudic Boris, Urukalo Dario, Vranjes Stojan, Vranjes Ognjen, Ozren Milan, Galešic, Bojan Puzigaca, Drasko Zaric, Sakan, Zoran Ivic, Kremenovic Ognjen, Antonijevic Dalibor, Cvjeticanin Sredoje, Galic Aleksandar, Grahovac Boris, Djukanovic Slavisa, Savic Zdravko, Sodic Nebojsa, Radulovic Aleksandar,

STRUCNI STAB BORCA ZA SEZONU 2006/07

Sef strucnog staba: Stanislav Karasi
Pomoćni trener:

RUKOVODSTVO BORCA:

Predsjednik kluba: Mićo Milovanović
Direktor SFP Borac d.o.o.: Radmilo ©ipovac
Sportski direktor kluba: Muhamed Ibrahimbegović

U periodu Drugog svjetskog rata FK Borac nije egzistirao, da bih odmah po zavrsetku rata, tacnije 22. juna 1945. godine, obnovljen. Od tada do danas nastupa pod istim nazivom.

Zahvaljujuci velikom trudu i zelji fudbalskih entuzijaista s ovih prostora klub je postigao rezultate za kojima zavide mnogi poznati fudbalski kolektivi. Borac je od Trece lige, u tri navrata stigao do Prvoligaskog takmicenja, bivse Jugoslavije.

Osvajac je Kupa SFRJ 1988.godine. FK Borac je jedina drugoligaska ekipa koja je uspjela to da ucini u istoriji takmicenja. Pamti se i finale Kupa SFRJ 1975. godine protiv Hajduka.

Na nivou RS osvojena je jedna titula i dva Kupa a u BiH jos uvijek nema osvojenih trofeja. Dva puta je bio ucesnik Kupa pobjednika kupova i osvajac je Mitropa kupa.

Borac je u svojim redovima imao i dvojicu reprezentativaca Jugoslavije. To su u prijeratnom periodu: Tomislav Tomo Knez i Abid Kovacevic.

Jos cetiri igraca (Marijan Jantoljak, Osman Jusufbegovic, Dragan Gugleta i Vinko Marinovic), koji su nosili dres Borca, a u nastavku karijere su kao fudbaleri drugih ekipa bili reprezentativci.

Borac je kao svaki drugi kolektiv imao dosta uspona i padova. Banjalučani su u svojoj dugoj istoriji nastupali u trećoj, drugoj i prvoj ligi SFRJ a posljednji rat uticao je da FK Borac bude član prve lige RS i Premijer lige BiH.