Dobrodošli na Bukovci Sunday, June 23 2024 @ 06:38 pm UTC

AMBASADORI U EKO AKCIJI NA MURTERU

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 602
Aktivnosti
 
Povodom Svjetskog dana zaštite okoline 5. juna u mjestu Murter na ostrvu Murteru, White Flag International, pod vodstvom Kristijana Curavića, lansiralo je ekološki projekt Ocean Ambassadors, u saradnji  s ambasadom Kanade, te partnerima iz Šibensko-kninske županije, Opštine Murter-Kornati i TZO Murter-Kornati. Projekt ima za cilj očuvanje, zaštitu i sistemsko čišćenje Jadranskog mora, a inicijativu je podržalo preko 30 učesnika, redom visokih službenika, ambasadora u Republici Hrvatskoj.

 
 
Osim koorganizatora akcije, Daniela Maksymiuka, ambasadora Kanade, inicijativi su se pridružili i Thomas Eberhard Schultze, ambasador Njemačke, Juraj Priputen, ambasador Slovačke, Lars Schmidt, ambasador Kraljevine Švedske, Stefan Estermann, ambasador Švicarske te Andrew Stuart Dalgleish, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Osim što su podržali inicijativu, svi oni su i sami zaronili te, uz pomoć profesionalnih WhiteFlag Int. ronioca, čistili morsko dno vadeći plastiku i ostali nerazgradivi otpad koji se nalazi na morskom dnu.

Načelnik Opštine Murter-Kornati, Toni Turčinov, i sam zaljubljenik u ronjenje, zaronio je s gore navedenima, te podržao ovu eko-akciju koja za cilj ima podizanje svijesti gradjana Murtera. 

Naš član Kluba i instruktor ronjenja Brane Radjević, učestvovao je kao WhiteFlag international ronioc koji je pripremao ambasadore za ovo ronjenje na ostrvu Krapnju  i ronio sa njima na ovoj akciji.

U skladu s globalnom temom Svjetskog dana zaštite okoline “Borba protiv zagađenja plastikom” ova prva diplomatska eko-akcija u Hrvatskoj, organizovana  je s ciljem podizanja svijesti građana o jednom od najvećih problema svjetske današnjice, a to je količina plastike i nerazgradivog otpada koje se nalazi na morskom dnu ili pak pluta morskim strujama te nerijetko okončava morski život, ali i ugrožava zdravlje ljudi. Već je ranije dokazano kako je mikroplastika ušla u ljudski organizam kroz konzumaciju ribe koja se pak hrani na morskom dnu prepunom otpada koji je iza sebe ostavio čovjek.