Dobrodošli na Bukovci Wednesday, July 17 2024 @ 10:00 pm UTC

Ronjenje na Gruner See

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 866
Aktivnosti 15.06.2013. Bukovci su napravili jednodnevni izlet u Austriju.Startovalo se u 5 ujutro iz Banjaluke, a Brane je junacki odvezao put u oba pravca.

Gruner See je jezero u Styriji u blizini grada Tragosa.Jezero je okruzeno Hochschwab planinama i sumama. Ime "Zeleno jezero" je dobilo zbog svoje smaragdno zelene boje a cista voda dolazi topljenjem snijega sa okolnih planina. Zanimljivost ovog jezera je da u zimskom periodu njegova dubina pada na 2 metra dok je najvisi nivo ljeti cca 12 m. Tada je dio parka potopljen te se pod vodom nalaze klupe , mostici i staze.

Na lokaciju Gruner See smo stigli oko pola 2 gdje nas je pored prelijepog alpskog okruzenja docekala i kisa. Naravno nismo se dali ometati pa smo podijeljeni po sistemu trojke napravili zaron koji je trajao od 60 do 90 minuta (neki se mogu pohvaliti grijanjem u suvim odijelima). Temperatura vode koju smo izmjerili kretala se od 6 do 8 stepeni ali to nije omelo dio ekipe koji je ronio u mokrim odijelima.


U povratku kuci opustili smo se uz "weissbier" u London pabu u Tragosu.Put i zaron su bili divan izlet prespremne ekipe i ostaje samo da se ponovi jos puno puta.


Vise slika i video u Galeriji