Dobrodošli na Bukovci Tuesday, February 27 2024 @ 04:27 am UTC

AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 750
Novosti
Obavještavamo Članove RonilaČkog kluba "Buk" da je u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu RS organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja će biti realizovana u srijedu, 15.12.2010.godine, u prostorijama Zavoda sa poČetkom u 9 Časova. Pozivamo sve Članove i prijatelje kluba da još jednom pokažu svoju humanost i da se u što većem broju odazovu i darivaju krv. Zavod se nalazi na staroj lokaciji u krugu KliniČkog centra, a adresa je ul.Zdrave Korde 1.
Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba u starosnoj dobi od 18 do 65 godina koja ne boluje od akutnih ili hroniČnih bolesti. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu. Darivanje krvi je zdravo za davaoce – provjerava se zdravlje, stimuliše se proizvodnja novih krvnih ćelija i poboljšava se cirkulacija. Ali najvažnije od svega, darivanje krvi je izuzetno human gest kojim možemo nekome spasiti život.
PreporuČuje se da dobrovoljni davalac bude odmoran, da nije konzumirao alkohol u posljednja 24 sata i da je 2 sata prije darivanja krvi pojeo lagani obrok. Dobrovoljni davaoci krvi treba da ponesu svoju liČnu kartu. Sama procedura davanja krvi vrlo je jednostavna. Kada doðete u zavod, jedan od med.tehniČara vam proveri nivo hemoglobina, izvrši se upis u registar, a onda dobijete upitnik koji sadrži uopštena pitanja u vezi sa naČinom života. Poslije toga slijedi kratak ljekarski pregled. Ako doktor ustanovi da možete dati krv, slijedi sam Čin darivanja krvi.
Tokom dobrovoljnog darivanja krvi od dobrovoljnih davalaca uzimaju se doze od 350 – 450 ml krvi. Ovo je koliČina od oko 10 odsto krvi koja se nalazi u organizmu odrasle osobe i vaše tijelo će je nadoknaditi veoma brzo. Sve dok je hidratacija vašeg organizma u normali (zato je znaČajno da ste uzeli dovoljno teČnosti prije davanja krvi), vaš organizam će teČni dio krvi nadomjestiti u roku od nekoliko sati. Za potpunu nadoknadu krvnih ćelija, vašem organizmu biće potrebno nekoliko sedmica ili 21 dan.