Dobrodošli na Bukovci Monday, April 15 2024 @ 10:45 pm UTC

EKSPEDICIJA KRASKA VRELA 2009

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 1,687
Arhiv

Cetvrta po redu ekspedicija kraska vrela uspjesno je zavrsena ,sve planirane destinacije su odradene,osim vrela rijeke Krusnice koja se nije mogla roniti zbog malog vodostaja,tako da je I logistika bila vrlo komplikovana I zahtjevna.

 

Druga destinacija bila je izvor rijeke Bastasice koja se nalazi u blizini Drvara obradena je na taj nacin sto je vec postojeca linija koja se nalzi u vodi popravljena I produzena i ona sada iznosi 450 metara a maksimalna dubina do koje se stiglo je 75 metara.

Vidljivost je bila solidna a temparatura vode je iznosila 8 stepeni.Treca planirana destinacija bila je da se istraze tri vrela rijeke Sane I pecina Mracaj koja se nalazi na podrucju opstine Mrkonjic Grad,nakon obilaska terena I pokusaja da se zaroni na prvom vrelu ustanovljeno je da se kanali suzavaju I da ronjenje nije moguce,medutim pecina Mracaj bila je pravi pogodak.

Radi se o pecini u kojoj niko do sada nije ronio,istrazena je u duzinu 450 metara gdje je postavljena linija a maksimalna dubina iznosi 26 metara.Temparatura vode iznosila je 10 stepeni a vidljivost je bila 8 metara.Zivi svijet predstavljaju samo racici izopodi koji nastanjuju ovu pecinu.Stijena u pecini je crvene boje pa se predpostavlja da se radi o sastavu koji u sebi ima boksitne rude.Istazivanje ove pecine nastavlja se I sljedece godine kada je planirano da se ide dalje s obirom da se doslo do malog vodopada koji se nalazi unutar ove preljepe pecine.

Ekspedicija je realizovana u saradnji sa speleo ronilackim timom GUE iz Engleske I clanovma ronilackog kluba BUK koji je pruzio kompletnu logistiku.Ekipa je brojala oko 20 ljudi koji su bili angazovani za potrebe ove ekspedicije,zbog nepristupacnosti terena na kojem su se nalazile ove destinacije cesto se koristio traktor kao prevozno sredstvo.

Projekat je podrzan od Ministarstva za trgovinu I turizam,Zavoda za zastitu kulturnog I prirodnog nasljeda,IG instituta za gradevinarstvo I opstine Mrkonjic Grad.U samom toku ekspedicije obavljeno je oko 30 zarona.

Vise detalja na oficijelnom site-u projekta:

www.karstodyssey.com