Dobrodošli na Bukovci Tuesday, February 27 2024 @ 02:47 am UTC

ODRŽAN KURS APNEE

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 786
Arhiv Tokom prošlog vikenda, 21.03. i 22.03.2009.god. u prostorijama kluba održan je prvi, nadamo se prvi u nizu, kurs apnee.

Kurs su uspješno završili tri ronioca i jedna ronilica (dvojica iz RK Gnjurac iz Laktaša i dvoje iz našeg kluba).
KONAČNO! Buk je u svojim redovima izrodio prve free diver-e, pod dirigentskom palicom dvoje susretljivih, iskusnih i sjajnih ronioca i instruktora, nama uvijek dragih gostiju iz Hrvatske, Karle Fabrio i Slavena Čubrića.

Kurs je trajao dva dana, a prema pravilima AIDA asocijacije, Čiji su Karla i Slaven instruktori.
Tokom ova dva dana kandidati su stekli kategoriju F*, tj. postali free diver prve zvijezde.

Oba dana u prijepodnevnim Časovima je obraðivan teorijski dio, zatim su uslijedile obavezne vježbe istezanja i disanja, a potom brČkanje na bazenu.
Koliko su vježbe fenomenalne i korisne uvjerili su se i sami kandidati, nakon kojih su sa svakim novim zaronom popravljali svoje rezultate, naroČito u disciplini statika, sa kojom se do sada nisu susreli.
Tzv. brČkanje, i nije baš bilo brČkanje, već spoznaja noviteta i upoznavanje samoga sebe.

Drugi dio kursa, tj.morsk ili struČnije reČeno dubinski dio, kandidati će završiti posjetom mjestašcetu Pirovac, u nekom od ponuðenih termina u narednim ljetnim mjesecima. Tada će sa svojim instruktorima zaroniti u dubine Jadrana, kraj obala otoka Murtera, pokušati i nadamo se uspjeti dosegnuti drugu zvijezdu, tj. kategoriju F**.

Pa, sad znate, ako vas interesuje, sta, kako, gdje, samo je pitanje kada, mozete da upoznate i pokušate da povećate dostignute dubine i minute, i to samo u JEDNOM UDAHU.