Dobrodošli na Bukovci Friday, July 12 2024 @ 12:36 pm UTC

ČIKA VJEKO, HVALA VAM

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 781
Aktivnosti

24.12.2008.god,u prostorijama RK Buk, Vjekoslavu PotoČniku je dodjeljena nagrada, ronilaČki sat sa posvetom RK Buk, za 40 godina prisustva u ronilaštvu. Nagradu je dodijelio Dragoljub Davidović, gradonaČelnik Banjaluke. Inicijator ovog dogaðaja bio je Borislav Trninić, predsjednik RK Buk, zajedno sa kompletnim Članstvom kluba. Bukovci su se potrudili da ova dodjela bude iznenaðenje za Vjeku koji do kraja nije znao šta mu se sprema. RonilaČki savez SFRJ ne postoji već 17 godina.U decembru 2008.god na faks mašini RK BUK pojavio se obiČan papir, poslijednji takve vrste, sa memorandumom Saveza za podvodne aktivnosti i sportski ribolov na moru Jugoslavije, koji je Čekao baš tu priliku pa da se konaČno preseli u istoriju zajedno sa osnivaČem najneobiČnijeg ronilaČkog kluba iz Banjaluke. Prije nešto više od 40 godina Vjekoslav PotoČnik je zapoČeo svoju ronilaČku karijeru u jedinicama JRM., a 1976.god, postaje jedan od osnivaČa RK BUK Banjaluka.
Za Četrdeset godina u ronilaštvu Vjeko je doživio nekoliko stvari;
Doživio je da nikada niko iz BUKA nije pretrpio ronilaČki udes ili ozbiljniju nesreću.
Doživio je da znanje steČeno u JRM upotrijebi u praksi.
Doživio je da njegov Buk istraje u Čuvanju ljudi kao najvećeg zaloga za budućnost.
Doživio je da uz Buk i sa Bukom ostari i da mu stave sliku na zid.
Doživio je da sa šezdeset godina roni na pedeset metara.
Doživio je da mu ronioci iskreno kažu dobar dan i doviðenja.
Doživio je da sa svojima roni u Boki sa istim žarom kao prije 40 godina.
Doživio je da sve što je doživio zaboravi, pa da ga 24.12.2008. njegovi bukovci podsjete..
Da je nadživio instuticije, hvalisave titule i samoproklamovane struČnjake, poniženja, rat, teška vremena i velika obećanja.Prisustvo, iskrenost i strpljenje, odanost i disciplina su nakon 40 godina poslale Vjeku u zasluženu ronilaČku penziju a na osnovu faksa koji je dugo Čekao da bude proČitan pred prijateljima i saborcima.
Vjekin starješina iz JRM, poruČnik bojnog broda Danilo Mitrović iz Herceg Novog, kontaktiran je i zamoljen da pošalje svoj osvrt na Vjekine ronilaČke dane iz JRM, te da mu, kao simboliČni autoritet izda posljednje, teško nareðenje koje bi glasilo da je njegovo ronjenje spram godina i staža - gotovo.
Umjesto nareðenja, stiglo je REŠENJE Saveza ronilaca Jugoslavije, a na osnovu pravila obuke i ronjenja, Član 3 taČka 3.. prema kojima se Vjekoslav PotoČnik prevodi u ronilaČku penziju zbog najmanje 40 razloga.
Potpisnik ovog Čudnog dopisa je isti Čovjek, Danilo Mitrović, koji je bio sekretar Saveza pa se još jednom potrudio da nasmije sve goste na dodjeli nagrade.. i gradonaČelnik se smijao.
Što se tiČe nareðenja, Danilo je u usmenom razgovoru naglasio da takvo nešto nebi imalo nikakvog smisla jer Vjeko uglavnom nije slušao nareðenja, a za ovo poslednje je siguran da ga nikada neće poslušati. NaroČito sada, kada ima novi sat. RonilaČki, i to do 200 metara!.
Vise fotografija u albumu: