Dobrodošli na Bukovci Saturday, May 25 2024 @ 05:33 pm UTC

DIR ( Doing It Right)

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 1,175
Aktivnosti Tijekom proteklog vikenda Renato i Jez su upoznali Članove Buk-a sa osnovama DIR ronjenja.


ŠTA JE DIR?
DIR (Doing It Right) ili Hogarth sistem ronjenja je potekao od pećinskog i tehniČkog ronjenja, te se polako prelio i u rekreativne vode. Pod ovom skraćenicom se podrazumjevaju vizija ronjenja, planiranje zarona i oprema. Trenutno je DIR jedini uniformisani sistem ronjenja u svijetu i mada nema puno organizacija koje rade po njemu, priliČan je broj ronilaca koji podržavaju ovu ideju. Cijela filozofija ovog pristupa ronjenju može se svesti na nekoliko osnovnih teza:
NEMA KOMPROMISA
Osnovna ideja DIR ronjenja je da ako sve nije u savršenom redu ( svi ronioci se osjećaju dobro, sva oprema je tu i ispravna, sve je provjereno više puta) neće biti zarona.

RONJENJE JE TIMSKI SPORT
Bez obzira na dubinu, mjesto i vrijeme zarona, iskustvo ronilaca, opremu, prilikom zarona ti je najbitniji partner. Uglavnom se roni u paru ili timu od tri Čovjeka i ako jedan ronilac ima neki problem, to je problem cijelog tima. Ako jedan Član mora van, svi idu van.

PLANIRANJE
Svaki zaron se pažljivo planira i svi ronioci prolaze kroz plan dok ga ne nauČe napamet. Bez obzira na moderna Čuda tehnike, plan dekompresije se modifikuje tako da bude jednostavniji za zapamtiti.

OPREMA
DIR ronioci bi trebali da izgledaju kao klonovi. Naime, oprema koja se koristi u ovom sistemu je po mnogo Čemu specifiČna, ali i standardizovana. Na svakom DIR roniocu, svaki dio opreme radi na isti naČin, nalazi se na istom mjestu i nema suvišnih dodataka. Oprema je sigurna, provjerena i jednostavna. Ideja je da bez obzira na vrstu zarona (pećine, velike dubine, podvodni radovi ili rekreativno razgledanje do 10 m) ronilac pod vodom izgleda isto, i svaki dio opreme se nalazi na standardnom mjestu.

Nastavak u sljedećem broju :-)