Who's Online

Guest Users: 8

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Monday, August 08 2022 @ 11:38 pm UTC

KK Borac Nektar

  • Contributed by:
  • Views:
    23,674
NASTUPI NA EVRO SCENI

Nastupi KK Borac Nektar u evrokupovima dešavali su se krajem 20. vijeka i početkom ovog vijeka. Kosarka je tada bila u ekspanziji u Banjaluci. Dvorane krcate. Vulturesi stalno uz svoj klub.

Banjalucani su igrali u razlicitim evropskim takmicenjima: Kupu Radivoja Koraca, Kupu Rajmonda Saporte i u regionalnoj Gudjer ligi. Osim toga Borac Nektar je bio inicijator i domacin nekoliko medjunarodnih prijateljskih meceva.

KUP RADIVOJA KORACA

U istoriju kluba ušla je 1998. godina i premijerni nastup na evropskoj sceni. Kvalifikacije za Kup Radivoja Koraca, preko 5 hiljada gledalaca, protivnik austrijski Montan. U freneticnom navijanju Borac Nektar je trijumfovao sa 36 poena razlike i praktično vec obezbjedio plasman u grupnu fazu takmicenja.

U grupi protivnici italijanski Dukato, turski Tuborg i hrvatski Beneton. Banjalucani su ostavili srce na terenu a malo je nedostajalo i za podvig – plasman u drugu fazu takmicenja.

Već sljedece, 1999. godine, nova prilika za Banjalucane u Kupu Radivoja Koraca. Medjutim, nepremostiv je bugarski Levski. U dva kvalifikaciona meca Bugari su nadigrali Pivare i zasluzeno se plasirali u grupu.


Ekipa Borac Nektara koja je harala kosarkom BiH krajem 90-ih godina.

KUP RAJMONDA SAPORTE

To je sigurno najkvalitetnije takmicenje u kojem je Borac Nektar ikad nastupao. Po kvalitetu, u to vrijeme, drugo klupsko takmicenje u Evropi. Nekoliko utakmica u grupnoj fazi takmicenja koje su zauvijek ucrtane u istoriju kluba.

Stigli su Pivari u premijernom nastupu u Kupu Rajmonda Saporte do sesnaestine finala a onda se isprijecio kiparski Keravnos i to samo za nekoliko poena. Medjutim, Banjalucani su za sve ovdasnje ljubitelje kosarke bili junaci. Zato i ne cude pune dvorane i klicanje Kukicu, Vuleti, Blagojevicu, Vujasinovicu, treneru Gasicu...

JADRANSKA LIGA

Došao je i taj dan. U Banjaluci će se gledati Crvena Zvezda, Cibona, Olimpija, Buducnost i najveći evropski klub Makabi... 28.septembra 2002. godine prva utakmica u Jadranskoj ligi i prva pobjeda nad Krkom.

U 15.kolu u Borik stize slavni Makabi. Do tada nevidjeno obezbjedjenje u Banjaluci. Atmosfera za pohvale. Ocekivani trijumf Makabija 93-76.

Prvi nastup u Jadranskoj ligi Borac Nektar zavrsio na pretposljednjem mjestu sa ucinkom od 6 pobjeda i 16 poraza.

Naredne godine ocekivao se mnogo bolji rezultat od Pivara. Medjutim, iako godinu dana iskusniji, Banjalucani nisu briljirali. Cijelu sezonu trazena je igra, promijenjeno je mnogo trenera. U takvom okruzenju i atmosferi rezultat je naravno izostao.