Who's Online

Guest Users: 1

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Friday, April 19 2024 @ 03:48 pm UTC

KK Borac Nektar

  • Contributed by:
  • Views:
    24,232Kosarkaski klub Borac Nektar je najstariji kosarkaski klub u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.
Osnovan je 1947. godine a prvu kosarkasku loptu u Banjaluku je donio fudbaler Aco Mastela.
Te godine je izgradjeno i kosarkasko igraliste tako da su stvoreni svi uslovi za razvoj kosarke u gradu na Vrbasu.

Adresa:Sime Solaje 7, Banjaluka,
Telefon: +387 51 311742
Faks: +387 51 304518
e-mail: kk.borac@ inecco.net SASTAV BORAC NEKTARA ZA SEZONU 2006/2007:

Jovanovic Zlatko, Stupar Dalibor, Palalic Danilo, Zirojevic Tomica, Velimirovic Ranko, Jocovic Vladan, Milinovic Bojan, Josipovic Igor, Micic; Slobodan, Milekic Goran, Golubovic Vladimir, Pavlovic Nebojsa, Damjanovic Sasa, Plemic Slobodan, Pejovic Nikola, Tubak Dragan.

STRUCNI STAB BORAC NEKTARA ZA SEZONU 2006/2007:

Trener: Drago Karalic
Pomocni trener: Maki

RUKOVODSTVO BORAC NEKTARA:

Predsjednik Upravnog odbora: Ranko Skrbic
Direktor kluba: Miroslav Dojcinovic

U 20. vijeku, prije ratnih desavanja, muska kosarka je nekako bila u sjeni rukometa, fudbala i boksa. Kada bi se ostvarili zapazeniji rezultati nedostajalo bi jos malo finansijskih sredstava i profesionalizma kako bi KK Borac zauvijek isplivao iz prosjecnog sivila.

U svojoj dugoj istoriji KK Borac je najcesce bio clan Republicke lige u kojoj je bio visestruki prvak, nacesce u tom ranom periodu, odmah nakon osnivanja kluba. Dva puta je bio pred vratima Prve savezne lige a jednom je usao u prvu B saveznu ligu. Banjalucki kosarkasi su igrali i u Drugoj ligi SFRJ.

Iako su imali veoma lose uslove za rad, Banjalucani su biljezili odlicne rezultate u juniorskoj konkurenciji. Osvojeno je pet titula u BiH a jednom su juniori Borca bili najbolji u drzavi SFRJ.

Poslije ratnih desavanja banjaluckiki klub je postao nosilac kosarkaskog sporta na ovim prostorima. Bio je promoter kosarkaskog sporta na sirem podrucju Krajiske regije tako da je direktno, strucnom i materijalnom pomoci, ozivio rad krajiskih klubova iz Prnjavora, Gradiske, Knezeva, Mrkonjic; Grada, Laktasa, Kozarske Dubice Klub je navedenim sredinama poklonio oko 150 kosarkaskih tabli i oko 600 kosarkaskih lopti.

Neprikosnoven je bio u takmicenjima u RS a bio je pobjednik prvih kvalifikacija za izlazak BiH klubova na medjunarodnu scenu.

KK Borac je nekoliko puta bio pred gasenjem a jednom je mijenjao i ime. Bilo je to 2003. godine kada se zvao SKK Banjalucka Pivara. KK Borac Nektar Banjaluka jednom je ispao iz Premijer lige BiH ali se ekspresno vratio iz Prve lige RS u Premijer ligu BiH. Trenutno je teška situacija u klubu. Ekipa se gotovo raspala. Posljednje dvije sezone Borac Nektar je igrao Ligu 8, bez plasmana u plej of. Veliki broj igrača tužio je klub zbog dugovanja.