Dobrodošli na Bukovci Thursday, December 07 2023 @ 01:46 pm UTC

AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 228
Novosti

 

Obavještavamo članove Ronilačkog kluba "Buk" da je u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu RS organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja će biti realizovana u četvrtak, 3.11.2022.godine, u prostorijama Zavoda sa početkom u 9 časova. Pozivamo sve članove i prijatelje kluba da još jednom pokažu svoju humanost i da se u što većem broju odazovu i darivaju krv. Zavod se nalazi na staroj lokaciji u krugu "bivšeg" Kliničkog centra, a adresa je ul.Zdrave Korde 1.

Prijave na telefon 065/589-180 (Miroslav).

Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu. Darivanje krvi je zdravo za davaoce – provjerava se zdravlje, stimuliše se proizvodnja novih krvnih ćelija i poboljšava se cirkulacija. Ali najvažnije od svega, darivanje krvi je izuzetno human gest kojim možemo nekome spasiti život.

Preporučuje se da dobrovoljni davalac bude odmoran, da nije konzumirao alkohol u posljednja 24 sata i da je 2 sata prije darivanja krvi pojeo lagani obrok. Dobrovoljni davaoci krvi treba da ponesu svoju ličnu kartu. Sama procedura davanja krvi vrlo je jednostavna. Kada dođete u zavod, dobijete upitnik koji sadrži uopštena pitanja u vezi sa načinom života, te jedan od med.tehničara vam proveri nivo hemoglobina, poslije čega slijedi kratak ljekarski pregled.
Tokom dobrovoljnog darivanja krvi od dobrovoljnih davalaca uzimaju se doze od 350 – 450 ml krvi. Ovo je količina od oko 10 odsto krvi koja se nalazi u organizmu odrasle osobe i vaše tijelo će je nadoknaditi veoma brzo.