Dobrodošli na RK BUK Wednesday, February 08 2023 @ 11:29 pm UTC

SVEČANO URUČENE LICENCE ZA SPASIOCE

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 548
Spasilačka Služba

U Bratuncu su uručene licence za polaznike koji su uspješno prošli obuku za spasioce na vodi. Obuka je sprovedena u okviru projekta "JOINT FUTURE" koji se sprovodi u opštinama Srebrenica i Bratunac iz Republike Srpske, i Ljubovija i Krupanj iz Srbije. Licence je u prisustvu načelnika ovih opština uručio direktor RUCZ Mile Međed.

Projekat ima za cilj poboljšanje prekogranične saradnje i poboljšanje ekonomskih i društvenih uslova, kao i pomoć stanovništvu sa obje strane granice u rješavanju pitanja od zajedničkog značaja. Jedan od njih je svakako spasavanje života.

Petodnevna obuka koju su svi kandidati prošli obuhvatala je časove teorijske i praktične nastave, kao i kurs prve pomoći. Dodjela sertifikata samo je zvanična potvrda svega što su ovi momci naučili.

Ovakva obuka spasilaca od izuzetnog je značaja, jer je u posljednje vrijeme zabilježen rast broja žrtava utapanja na rijekama širom RS.

„Republička uprava Civilne zaštite RS užurbano radi na formiranju sopstvenih spasilačkih jedinica kako na vodi i pod vodom, tako i za RHB zaštitu, gorske službe spasavanja i jedinice pumpi visokih kapaciteta i ja se nadam u najskorije vrijeme da će to biti predato Vladi jer će se raditi tada o specijalizovanim jedinicama Vlade RS“, izjavio je Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite.

Obuku su sprovodili predstavnici licenciranog ronilačakog kluba „BUK“ iz Banjaluke, te svaki polaznik koji dobije pomenuti sertifikat može zadovoljiti sve potrebe bilo kojeg kupališta na otvorenim vodama.

„Ova licenca pruža mogućnost ne samo da budu angažovani od strane Civilne zaštite, već pruža mogućnost da rade i na kupalištima. Naime, postoji pravilnik koji govori o kupalištima, gdje svako kupalište mora da ima, između ostalog, i licencirane spasioce, tako da svi oni mogu da rade i na kupalištima, evo počev od rijeke Drine pa nadalje“, rekao je Miroslav Mišković, koordinator za rad spasilačke službe u BiH.

Pored međunarodno priznate licence 'spasilac na otvorenim vodama', svi polaznici dobili su i uniforme koje su sastavni dio njihovog budućeg posla, a s obzirom da je u BiH spasilac na vodi deficitarno zanimanje, ne sumnjamo da će ovi momci biti veoma uspješni u svom daljem poslu.