Who's Online

Guest Users: 5

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Saturday, May 25 2024 @ 04:35 pm UTC

RAFTING: Svjetsko prvenstvo

  • Contributed by:
  • Views:
    3,959

Svjetsko prvenstvo u raftingu se ove godine odžava od  29.10.-07.11., u UEA, na potpuno vještački izgrađenoj stazi u okrivu Wadi Adventure parka. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati ekipa banjalučkog Dajak kluba, a tim povodom smo razgovarali sa Dejanom Markovićem, članom ekipe

 

 

Ko čini reprezentaciju BiH?

Dajak klub predstavlja BiH reprezentaciju trece svjetsko za redom. Takmicare cine Andrej Zamolo, Nebojsa Tadic, Dragan Babic, Igor Kuzmanovic, Dejan Markovic i jedan clan popratnog osoblja Bojan Majkic.

U kojoj kategoriji se takmičite?

Takmicenje je u R4 kategoriji, dakle, cetiri covjeka se nalaze u camcu u disciplinama sprint, head to head, slalom i spust (klasik).

Kako se pripremate?

Pripreme se polako privode kraju. Treniramo i po tri puta dnevno, tu spadaju treninzi na vodi, teretana, trcanje. Ove godine smo malo promijenili nacin treniranja, vise smo se bazirali na finese, posto nam snage ne nedostaje i jedna smo od fizicki najspremnijih ekipa u svijetu. Trenutno imamo tri medalje na evropskim prvenstvima, medju top pet smo ekipa u svijetu i potajno se uvijek nadamo medalji na svjetskom.

Da li ste do sada se takmičili u R4?

Nastupali smo do sad na dva svjetska prvenstva u Novom Zelandu i u Indoneziji u disciplinama R6, tako da nam je ovo prvi put da se takmicimo u R4 disciplini na svjetskom.

Da li imate podršku institucija?

Sto se podrske tice, mozemo reci da nas grad podrzava dok od drzave nismo naisli na razumjevanje. Od Ministarstva porodice omladine i sporta smo sada dobili 2500km za proslu godinu kada smo isli u Indoneziju, ove godine nema ni konkursa. Na nivou BiH nismo nikad dobili nikakva sredstva, niti od saveza. Dovoljno govori koliko je lose stanje kad nas niko od zvanicnih institucija nije primio za osvojenu medalju na evropskom koje se odrzalo u Sloveniji u maju ove godine. Odlazak na svjetsko smo opet sami sebi omogucili uz pomoc BiH ambasadora Aleksandra Dragicevica koji nam je nasao sponzora Seika Muhamed bin Saqr al Kaif kojima se ovom prilikom javno zahvaljujemo na podrsci i moramo se zahvaliti Bemi.

Planovi poslije svjetskog prvenstva?

Poslije svjetskog prvenstva planiramo da napravimo pauzu godinu dana, jer necemo imati dovoljno sredstava da nastupimo na svjetskom koje ce odrzati u Japanu. Napravili smo jos jedan tim takmicara, a obuku za nove clanove cemo rijesiti cim rijesimo klupske prostorije i napokon dobijemo svoj prostor.

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.