Who's Online

Guest Users: 6

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Friday, June 21 2024 @ 05:26 am UTC

FUDBAL: Mogući protivnici u L©

  • Contributed by:
  • Views:
    656
Došao je dan kada će Borac, prvi put u 85 godina dugoj istoriji, dobiti protivnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Među 17 potencijalnih protivnika nema ekipe za potcjenjivanje i "crveno-plavu" četu očekuje veoma težak zadatak. Prvak BiH evorpski put kreće iz drugog kola kvalifikacija, a nakon sutrašnjeg žrijeba u Nionu (12 časova) biće poznat protivnik koji će izaći na megdan ekipi sa Gradskog stadiona. Među potencijalnim rivalima svakako su najteži Dinamo, Partizan i Bate Borisov, dok su prvak Gruzije i Republike Irske rivali preko kojih Banjalučani mogu proći u treće kolo. Banjalučani nisu u grupi povlaštenih, što dodatno otežava posao. Evo i pregleda mogućih prepreka Borca u 2. kolu kvalifikacija, poredanih po trenutnoj rang-listi UEFA.

Bate Borisov, prvak Bjelorusije (vrijednost na tržištu 13.900.000 evra). Iako se čini da se ne radi o pretjerano kvalitetnoj ekipi, Bate Borisov je za respekt. Prethodnih godina imali su zapažene rezultate na evropskoj sceni, a okosnicu ekipe čine domaći igrači uz po jednog fudbalera iz Brazila i Srbije.

Makabi Haifa, prvak Izraela (11.800.000 evra). Koliko Izraelci znaju biti neugodan protivnik, osjetio je ®eljezničar, koji je prošle sezone deklasiran od Hapoela iz Tel Aviva. Makabi je nešto lošijeg kvaliteta, ali sigurno nije lagan protivnik.

GNK Dinamo, prvak Hrvatske (40.600.000 evra). Po mnogo čemu najnepoželjniji rival. Vrijednost na tržištu dovoljno govori o kvalitetu. Novi trener Borca Zvezdan Cvetković upravo dolazi iz redova Dinama i veoma dobro poznaje njihov rad. Najopasniji igrač je Samir, kojeg je upravo Cvetković pronašao u Brazilu.

Rozenborg, prvak Norveške (21.600.000 evra). Kada se pogleda istorija ovog kluba, može se smatrati nepoželjnim, ali gledajući trenutni kvalitet, nalaze se među slabijim ekipama. Tim čine Skandinavci, bez zvučnog imena.

Partizan, prvak Srbije (32.900.000 evra). Ekipa koja je u odnosu na prošlu sezonu pretrpjela mnogo promjena. Još su u procesu sklapanja ekipe i dolazak novih imena i eventualna neuigranost može da bude šansa Borca. Prošle sezone učesnik grupne faze Lige šampiona mogao bi, ali i ne mora, biti nepremostiva prepreka.

Apoel Nikozija, prvak Kipra (13.450.000 evra). Uigrana ekipa, koja dosta dugo igra u skoro neizmijenjenom sastavu. Radi se o iskusnim igračima i ne pretjerano atraktivnim. Prethodnih godina su bilježili veoma dobre rezultate na evropskoj mapi.

Visla Krakov, prvak Poljske (19.450.000 evra). Ekipa u usponu i imaju velike ambicije ove sezone. Ukoliko za protivnika dobiju prvaka Poljske, skauting Borca bi mogao da dobije veliku pomoć od bivših igrača Vuleta Trivunovića i Bojana Puzigaće, koji su prethodnu sezonu proveli u gradskom rivalu Krakoviji.

©turm Grac, prvak Austrije (14.725.000 evra). Iznanađujuće su prekinuli dominaciju Salcburga, a po kvalitetu ne spadaju u evropski krem. Ekipa je sastavljena većinom od Austrijanaca, a dres ©turma nosi i bivši reprezentativac BiH Samir Muratović.

Liteks, prvak Bugarske (9.500.000 evra). Najveća nepoznanica među eventualnim protivnicima. Dolaze iz lige po kvalitetu slične Premijer ligi BiH. Radi se o mladoj ekipa koja je ukombinovana sa nekoliko kvalitetnih stranaca. Dres Liteksa nosi još jedan bivši reprezentativac BiH Džemal Berberović.

Slovan Bratislava, prvak Slovačke (8.825.000 evra). Prošle sezone eliminisali su Crvenu zvezdu. Imaju nekoliko veoma kvalitetnih pojedinaca i spadaju u rang manje poželjnih rivala.

Viktorija Plzen, prvak češke (13.550.000 evra). Neatraktivan i neugodan protivnik. Usljed pada kvaliteta Slavije i Sparte, postali su prvaci države. Prema riječima Zvezdana Cvetkovića, ova ekipa je u usponu i za njega je veoma nepoželjan protivnik. Okosnicu ekipe čine igrači iz češke i Slovačke.

Maribor, prvak Slovenije (9.475.000 evra). Ekipa ojom Borac može i mora da se nosi. Bez velikog fudbalskog imena, a kao zvijezda tima se izdvaja Brazilac Tavareš, čija vrijednost iznosi milion evra.

HJK Helsinki, prvak Finske (7.750.000 evra). Drugu godinu zaredom prvak Finske. Najveća vrlina im je uigranost, a kvalitet je lošiji od većine ostalih mogućih protivnika. Nemaju mnogo internacionalaca i sigrurno je da bi Borac nakon duela s njima mogao ostati u igri za treće kolo.

Ekranas, prvak Litvanije (4.400.000 evra). Neugodna ekipa, čija je vrijednost na tržištu manja nego Borčeva. Okosnicu ekipe čine uglavnom domaći igrači. Najveću pažnju treba obratiti na Tadasa Markevičiusa, koji je najbolji strijalac ekipe sa četiri gola u 13 odigranih kola.

Zestafoni, prvak Gruzije (5.950.000 evra). Po mnogo čemu najlakši rival od mogućih 17. Ekipa bez internacionalaca, slabog kvaliteta. Najbolji igrač Nikoloz Gelašvili, koji je prošle sezone postigao u "jakoj" gruzijskoj ligi 18 pogodaka.

Malme, prvak ©vedske (22.425.000 evra). Za razliku od prošle sezone, u novu su ušli sa dosta problema i nakon 11 kola zauzimaju devetu poziciju. Prednost može da im bude podatak da su u takmičarskom ritmu, što često zna biti presudno u mečevima kvalifikacija.

©amrok Rovers, prvak Irske (2.125.000 evra). Još jedan poželjan protivnik s kojim Borac može i mora da se nosi. Kvalitet irske lige je po mnogo čemu lošiji od Premijer lige BiH i preko ove ekipe "crveno-plavi" bi mogli da pronađu put u treće kolo kvalifikacija.

U međuvremenu, fudbaleri Borca od petka se nalaze na pripremama u Mrkonjić Gradu, gdje će i saznati ime protivnika u Ligi šampiona.

-Ovdje imamo idealne uslove za rad, jer teren je kao tepih i nije velika vrućina kao u Banjaluci. Radimo dva puta dneveno, u jutarnjem i popodnevenom terminu. Trenizi su naporni, jer radimo na sticanju fizičke snage, ali i na tehničko-taktičkom uigravanju ekipe, pošto nas već u julu očekuje prva utakmica u Ligi prvaka. Već sam upoznao ekipu i mogu da kažem da Borac ima dobar i kvalitetan tim. Naši planovi su usmjereni da se dobro pripremimo za ligaške i kup utakmice, gdje su naše ambicije šampionske-, zaključio je Cvetković.

Današnjem žrijebu u Nionu prisustvovaće i predstavnici Borca Mirko Stanetić, član Upravnog odbora Borca, i Stranoje ©trbac, predsjednik Komisije za odnose sa drugim klubovima.

Pojačanja:

Do sada su ekipu Borca pojačali Saša Kovačević i Boris Savić, a prema riječima Zvezdana Cvetkovića, to neće biti sve u ovom prelazom roku.

-Prioritet su nam stoper i napadač. Spremamo iznenađenje na tim pozicijama i u četvrtak na treningu u Banjaluci predstavićemo dva pojačanja. Mogu samo da kažem da je riječ o fubalerima iz inostranstva. Nadam se da će u klubu ostati Asimir Avdukić i Darako Maletić, tako da bismo imali resperktivnu ekipu u narednom šampionatu-, kazao je Zvezdan Cvetković.

Vidaković ostaje:

Napadač Nemanja Vidaković produžio je ugovor sa Borcem i u sljedećih godinu i po nosiće dres aktuelnog prvaka BiH. Poslije postignutog dogovora i potpisa ugovora Vidaković se priključio ostatku ekipe, koja se priprema u Mrkonjić Gradu.

Termini:

Prve utakmice drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona na programu su 12. i 13. jula, a revanši sedam dana kasnije. Ukoliko Borac izbori plasman u treće kolo kvalifikacija, ime protivinka će saznati 15. jula. Ove utakmice su na programu 26. i 27. jula, a revanši sedam dana kasnije.

Predstavnici BiH:

Pored Borca, koji će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, BiH će imati još tri predstavnika na međunarodnoj sceni. Kvalifikacije za Evropsku ligu igaće ©iroki Brijeg, koji igra od prvog kola i ima poziciju nosioca, te Sarajevo i ®eljezničar, koji počinju u drugom kolu. Sarajevo će biti nosilac, a ®eljezničar, kao osvajač Kupa BiH neće.

5.550.000 evra vrijednost je fudbalera Borca, prema procjeni sajta Transfermarkt.de, koji je specijalizovan za cjene fudbalera.

NEZAVISNE NOVINE

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.