Who's Online

Guest Users: 1

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Sunday, December 03 2023 @ 01:32 am UTC

FUDBAL: Naprijed proslavio 59. rodjendan

  • Contributed by:
  • Views:
    1,006
Fudbalski klub Naprijed proslavii je svoj 59. rođendan. Za sve ove decenija bio je uzoran sportski kolektiv koji je iznjedrio brojne generacije, ali i fudbalske asove koji su afirmaciju stekli u poznatijim kluovima.

Godinama se u banjalučkom naselju Mejdan, danas Obilićevo, igrao najljepši i najkvalitetniji fudbal. Svaka raja imala je svoj tim. I danas se pamte ekipe Kulmahala, Mala čaršija, Stupnica, Zelenac, Ciganluk, Potok… Jednoj od tih mnogobrojnih utakmica na Haramu prisustvovao je i fudbalski zaljubljenik Ante Jurinčić. Nakon što je jednog dana, trka za krpenjačom bila završena prišao je omladincima i rekao:

- Kad već toliko volite fudbal, zašto ne bismo osnovali pravi klub. Razmislite o tome…

Od toga susreta među omladincima se sve više počelo pričati o formiranju kluba. Mnogi su smatrali da je to neophodno Petom kvartu. Izbrana je delegacija ®arko Sabljić, Dževad Ibrahimbegović, Tošo Maglajlić, Ante Jurinčić, koja je trebalo da pripremi osnivačku skupštinu.

Došao je i taj, toliko dugo očekivani dan, 3. septembra 1951. godine. U skučenoj prostoriji zgrade Društvenog doma u Ulici Danka Mitrova okupilo se više od 100 ljudi. Sve je bilo kao i na svakoj drugoj skupštini, predložen je devni red, izabrano radno predsjedništvao, Nadzorni odbor, prva uprava.

I onda je došlo ono najglavnije, kako dati ime klubu. Spominjali su se Omladinac, Starčevica, Radnik, Radnički, Slavija, Polet... Sve dileme prekinuo je ®arko Sabljić.

- Mi želimo da osnujemo društvo koje će uvijek ići naprijed, pa neka se onda i zove Naprijed - rekao je Sabljić.

Tako je, tamo preko Vrbasa, osnovan Naprijed. Prvu utakmicu odigrao je 15. septembra 1951. godine, rival mu je bio banjolučki Borac. Za taj meč posuđeni su crveni dresovi od Kazaza, a Naprijed je igrao u sastavu: Vuković, Stojnić, Marković, Ibrahimbegović, ®. Sabljić, Suljačić, Mrakić, Krupić, Kramer, R. Sabljić, Savicki. Utakmica je završena bez pobjednika (3:3), a prvi gol za klub postigao je Omer Mrakić Dum.

Imao je u svojoj istoriji Naprijed i teških trenutka. Klub je davne 1966. godine prestao da radi.

- Igralište je bilo pretvoreno u poligon za obuku vozača, svlačionice su bile uništene, uprava se rasula. Zajedno sa Smajom Bećirbašićem, Mustafom Selmanom i Enom Hasakovićem okupio sam četrdesetak mladića, formirali smo prvu ekipu, juniore, pionire. Pauza je trajala više od godinu dana, da bi se potom počel s takmičenjem u Opštinskoj ligi Banje Luke - riječi su Jasmina Latifića. dugogodišnjeg igrača i trenera.

Zvjezdana trenutke klub je doživljavao od 1970. do 1976. Godine. Tri puta je bio na pragu višeg ranga.

- Jednom je bio bolji Podgrmeč, drugi put Sloboda, treći put Elektrobosna. Imali smo tad sjajnu igru u kojoj su igrali braća Smajić, Omerbašić, Petković, Vlajić, Ališić, Hrustić, Ekinović, Tahirović, Dervišević, Jaglica... Ipak, ostaje žale za titulom koju nam je otela Sloboda. I sad me peče ta rana, pogotovo oko igara van terena na meču Sloboda - Krajina. Da smo tad bili prvi, a trebali smo, ko zna kakva bi bila dalja sudbina kluba - sjeća se Dobrivoje Sabljić, jedan od najboljih trenera Naprijed u njegovoj istoriji.

Ali i fudbalske napravde su dio sporta. Naprijed ih je uspio preboljeti, ali ne i zaboraviti. Godinama kasnije takođe je nizao pobjede i poraza bio u višem rangu, ali se selio i u niži. Danas se Naprijed takmiči u Trećoj ligi Republike Srpske, poslije trećeg kola nalazi se na sedmom mjestu sa četiri boda.

- Naše ambicije se znaju, idemo na titulu. ®elimo da iduće godine kada slavimo svoj 60. rođendan osvojimo prvo mjesto i plasiramo se u Drugu ligu Republike Srpske - kaže čedo ©evarika, predsjednik Naprijeda.

U Naprijedu stalno žele da idu naprijed. Tako je to već 59. godina, tamo preko Vrbasa.

Iz Naprijeda u Borac preselilo se dosta fudbalera, koji su na Gradskom stadionu doživjeli punu afirmaciju. To su: Brane Krivokuća, Pašo Bećirbašić, ®arko Sabljić, Adem Krupić, Omer Jusić, Sead ©atrić, Aki Bašić, Fuad čorbegović, Džafer Smajić, Muhamed Ibrahimbegoivć, Rasim Memišević, ®eljko Tica, Kemal Beharić, Damir ©pica...

FOKUS


The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.