Who's Online

Guest Users: 2

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Tuesday, February 27 2024 @ 04:42 am UTC

FUDBAL: Od ponora do Evrope

  • Contributed by:
  • Views:
    607
Fudbalski klub Borac je plasmanom u Evropu ispunio prvi cilj iz programa razvoja za period 2009 - 2013. Međutim, očekivanja su bila i veća. Prije svega, mislim da smo propustili šansu da odigramo najmanje još jedno kolo u Evropi. Zbog toga što smo podbacili, nezadovoljan sam.

Ovo je istakao Mićo Milovanović, bivši predsjednik Borca, koji je fotelju poslije 11 mjeseci ustupio Srđanu ©uputu. Milovanović je ostao u Upravnom odboru i dalje će da bude uz klub, svim srcem i umijećem. O periodu provedenom u ulozi prvog čovjeka premijerligaša s Gradskog stadiona Milovanović je rekao: - Kada se uzme tih 11 mjeseci, mogu da kažem da smo od kluba koji je bio pred raspadom izgradili respektabilan bonitet Borca. Napravljen je radikalan zaokret, mislim da se u istoriji kluba nikada nije desila krupnija promjena. Od skorog gašenja ispunili smo cilj i poslije 18 godina izašli na međunarodnu fudbalsku scenu. Iz formalnih razloga bili smo pred isključenjem iz takmičenja, pa smo morali da transformišemo klub i sada smo na pravom putu.

* GLAS: Ko snosi najveći dio zasluga za stabilizaciju kluba?

MILOVANOVIć: Kompletna sadašnja uprava ima zasluge za povratak Borca tamo gdje mu je i mjesto. Ispunili smo sve kadrovske pretpostavke, prvo za nastupe na domaćoj sceni, a potom i u Evropi. Ovim putem želim da se zahvalim i Vladi Republike Srpske, koja je izdvojila blizu tri miliona maraka za rekonstrukciju stadiona. U sljedećem periodu jačaćemo i organizaciono i takmičarski.

* GLAS: Rekli ste da su očekivanja bila veća. Sve je bilo spremno za jednu veliku priču. Kakav je vaš stav?

MILOVANOVIć: Da se razumijemo, Borac je na pravom putu i ide linijom progresa. Imajući na umu odnos grada, odnosno percepciju javnosti prema klubu i fudbalsku euforiju koja je bila stvorena, nezadovoljan sam. Nažalost, takmičarski smo iznevjerili očekivanja koja su bila realna. Utisak svih je da meč protiv Lozane u Banjaluci nije odigran s očekivanom požrtvovanošću. Borac je izgubio mnogo, pogotovo u finansijskom smislu, a bilo je prostora da odigramo još koju međunarodnu utakmicu.

* GLAS: Rezultat je, ipak, dobar? Osvojen je i Kup BiH?

MILOVANOVIć: Slažem se s vama, ali bi bilo još bolje da smo protiv Lozane ostavili srce na terenu. Rezultat je dobar, pogotovo kada vidimo okolnosti u kojima smo radili. Osim toga, promijenjen je i trener, veliki broj igrača, bilo je turbulencija, velikih dugovanja. Ni mi u klubu nismo znali koliko i kome sve dugujemo kada su presude stizale jedna drugu. Sve smo izdržali i vratili se u Evropu - tamo gdje je Borcu objektivno mjesto.

* GLAS: Kakva je Borčeva budućnost?

MILOVANOVIć: Optimista sam. Organizaciono, posao još nije završen. Mora još mnogo da se radi, pogotovo na unutrašnjoj organizaciji kluba. Još značajnije je to što smo promovisali program da Borac bude transformisan u profitnu organizaciju. To podrazumijeva radikalnu promjenu filozofije rada i upravljanja klubom. Suština te filozofije je da moramo da shvatimo da FK Borac mora da zaradi novac za svoj opstanak i razvoj. Pomenutu filozofiju rada primijenili smo u dosadašnjem modelu upravljanja, a u budućnosti to treba da bude još energičnije.

* GLAS: Borac u novoj sezoni juri šampionsku titulu. Da li je to realno?

MILOVANOVIć: Očekujemo ostvarenje viših ciljeva jer za to imamo realnu podlogu. Borac ima znatno bolje predispozicije nego, recimo, prije 11 mjeseci, kada je ova garnitura ljudi došla u klub. Treba još da riješimo problem pomoćnog terena. I nisam zadovoljan proljećnim dijelom prošle sezone.

* GLAS: Zašto?

MILOVANOVIć: Otvoreno moramo reći da je rezultat, a to je pokazala i analiza, loš. Istina, osvojili smo Kup, ali to je bila lošija polusezona od jesenje u prvenstvu. Takvu nonšalantnost sebi ubuduće ne smijemo da dozvolimo. Bile su i drugačije okolnosti. Sada imamo istog trenera, čiji su zahtjevi ispunjeni, a nisu bili mali i normalno je da su očekivanja veća. Sada je preostalo da se posvetimo rezultatu. Još jednom ponavljam da mi je izuzetno žao što smo propustili veliku šansu u Evropi.

* GLAS: Bilo je mnogo onih koji su Borcu podmetali klipove u točkove. Kakva je sada situacija?

MILOVANOVIć: Oni koji su nogom podapinjali klubu su neutralisani. Nažalost, oni su usud ovog našeg prostora.
Moralna obaveza

* GLAS: Gradski stadion je rekonstruisan, čime je Borac preuzeo veliku moralnu obavezu?

MILOVANOVIć: Stekli smo povjerenje od grada i Vlade Srpske i istina je da imamo veliku moralnu obavezu. Banjaluka i Srpska su dobili moderan stadion na kojem se mogu igrati evropske utakmice. Moja želja je da jednog dana na tom stadionu, kada se izgrade južna i sjeverna tribina, meč odigra i reprezentacija Republike Srpske. U to čvrsto vjerujem.
Podrška ©uputu

* GLAS: Otišli ste s funkcije predsjednika zbog previše obaveza i ličnih stvari. Pojasnite to?

MILOVANOVIć: Unutar Upravnog odbora dogovorili smo se da predsjedničku funkciju preuzme Srđan ©uput. Lično, daću mu veliku podršku i biti na usluzi, a tako je i s ostalim članovima UO. Mislim da ©uput u periodu koji dolazi može mnogo da ostvari. Njegovi stručni i moralni kvaliteti nisu sporni. Posjeduje rejting i autoritet, ima više energije da se stavi u funkciju doprinosa Borca. Biće Borac još bolji.

GLAS SRPSKE

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.