Who's Online

Guest Users: 4

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Tuesday, January 31 2023 @ 01:40 pm UTC

ODBOJKA: Banjalučka odbojka jedva preživljava

  • Contributed by:
  • Views:
    1,215
Najveći grad Republike Srpske već dugo, nažalost, nije odbojkaški centar. Istina, postoje u Banjoj Luci klubovi, ali oni jedva preživljavaju na odbojkaškom nebu RS. Malo ko, sigurni smo, zna da su nekada banjolučki odbojkaši i odbojkašice postizali odlične rezultate i to na jugoslovenskoj sceni. Igrači Odbojkaškog kluba "Rudi čajavec" takmičili su se, dosta uspješno, u Prvoj B jugoslovenskoj ligi. Poslije toga, njegov nasljednik Vrbas igrao je važnu ulogu u Republici Srpskoj i uvijek je bio u vrhu elite Srpske. Ipak, Banja Luka ni tada nije imala sluha za ovaj sport, pa je Vrbas vrlo brzo ugašen. U isto vrijeme kada i odbojkaši "Rudi čajevca", odbojkašice Gimnazijalca bile su članice Druge i Republičke lige Jugoslavije. Uprkos odličnim rezultatima, odbojka je i tada, a i danas je, bila na klimavim nogama.

- Mi smo nekada igrali, prije svega, iz ljubavi, što je danas rijetkost. Sve je tada bilo mnogo drugačije. Ipak, mislim da je glavni problem odbojke u Banjoj Luci taj što se veoma malo ulaže u ovaj sport, posvećuje mu se izuzetno slaba, gotovo nikakva pažnja - riječi su nekadašnjeg igrača "Rudi čajevca" Esada Sikirića, koji je danas trener u ®OK Inova.

Nekada je odbojka u ovome gradu uživala veći ugled, ali za to je bio, prije svega, zaslužan nekadasnji gigant "Rudi čajavec", koji je stalno bio uz odbojkaše. Nažalost, sada je sve to prošlost.

- U to vrijeme bilo je dosta onih koji su željeli da pomognu odbojci, i pomagali su. Danas kao da niko nema interesa za ovaj sport. To je velika šteta, jer Banja Luka posjeduje igrački i trenerski potencijal, ali sve to treba postaviti na pravo mjesto - naglasio je Sikirić.

Gradski odbojkaški savez, koji je po mnogo čemu bio neophodan, svjetlost dana ugledao je početkom ove godine i bio je to posljednji sport u Banjoj Luci koji se ujedinio.

- Vjerujem da će ovaj savez dosta doprinijeti da se stanje u banjolučkoj odbojci, koje je izuzetno loše, popravi - optimista je predsjednik Udruženja odbojkaskih sudija u OSRS i član Skupštine OSBiH, Duško Ovuka.

Odbojkaški savez Republike Srpske u više navrata pokušao je da animira ovaj sport u gradu na Vrbasu. Nijedan pokušaj nije urodio plodom, sve je ostalo samo na tome.

- Prije svega podržali smo, ne samo moralno, osnivanje svakog kluba u Banjoj Luci. Vodili smo mnoge razgovore, pregovore i sa zvaničncima gradske uprave... ništa nije davalo rezultata. Smatram da nijedan klub ne može opstati ukoliko nema podršku, u svakom smislu, Grada, i vjerujem da će gradski odbojkaški savez uskladiti interese i eliminisati rivalitet, koji u banjolučkoj odbojci nikako nije u sportskom duhu, jer i to mnogo koči razvoj odbojke - rekao je predsjednik Odbojkaškog saveza Republike Srpske i potpredsjednik Odbojkaške asocijacije BiH, Milutin Popović.

Banja Luka, nesumnjivo, ima potencijala. Između ostalog, mnogo vrsnih odbojkaša i odbojkašica dolazi na studiranje u najveći grad Republike Srpske, što bi svakako trebalo iskoristiti. Postoje gotovo svi preduslovi da Banja Luka ima stabilnog premijerligaša, ali sve to, čini se, nije dovoljno.

Zašto? Niko, očigledno, ne zna odgovor na to pitanje.

Dvorana

Kada bi neki banjolučki klub i uspio da se probije na odbojkaškom nebu, ne bi imao adekvatnu salu u kojoj bi mogao igrati zvanične utakmice.

Odbojka se u Sportskoj dvorani "Borik" ne može igrati, jer ne postoji adekvatan prostor za postavljanje mreže, dvorana "Obilićevo" ne ispunjava određene zahtjeve, zbog niske konstrukcije, a prema Pravilniku o tehničkim normativima za odigravanje odbojkaških utakmica u sportskim dvoranama visina mora biti sedam metara. U obzir jedino dolaze sale osnovnih škola "Borisav Stanković" i "Miloš Crnjanski".

Borac

Prošle godine odbojkaši Borca bili su nadomak Premijer lige BiH, igrali su razigravanje za elitu BiH, ali malo ko se osvrnuo na odlične rezultate mlade ekipe, koja je imala samo i jedino podršku Grada. Ipak, to nije bilo dovoljno pa da mladi igrači Borca naprave neki veći rezultat.

Naprotiv, vrlo brzo, zbog finansijskih poteškoća morali su da odustanu od takmičenja.

Klubovi

U Odbojkaškom savezu Republike Srpske registrovana su četiri kluba s banjolučkom adresom.
Riječ je o Borcu, Inovi, Budućnosti i najmlađem kolektivu, koji je formiran krajem prošle godine, BL volej.

Napomena: Tekst preuzet iz Fokusa

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.