Who's Online

Guest Users: 1

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Wednesday, June 19 2024 @ 10:36 pm UTC

FUDBAL: Novo ruho Gradskog stadiona

  • Contributed by:
  • Views:
    998
Fudbalski klub Borac raspisao je tender za izvođača radova na rekonstrukciji Gradskog stadiona u Banjaluci, koji bi nakon toga trebalo da zadovoljava norme Evropske fudbalske federacije (UEFA) za odigravanje utakmica ma međunarodnoj sceni. Sjajni rezultati ove sezone doveli su "crveno-plavu" ekipu blizu izlaska na evropsku scenu, što je bio i cilj prije početka sezone.

Da bi domaće utakmice igrali na svom stadionu, u Borcu moraju da izvrše rekonstrukciju, a raspisivanje tendera je samo početak ostvarivanja zacrtanih planova.

Tako bi, nakon dugo vremena, Banjaluka dobila reprezentativan fudbalski objekat, koji bi bio novi simbol grada na Vrbasu. Međunarodni tender za izvođača radova na rekonstrukciji objavljen je u nedjelju i trajaće 42 dana.

Kontrola koju je prošle godine izvršila Inspekcija UEFA pokazala je da Gradski stadion ima mnogo nedostataka te da je potrebno izvršiti rekonstrukciju. Kontrola je pokazala niz nedostataka na postojećoj zapadnoj i istočnoj tribini, a potrebno je izgraditi sjevernu i južnu tribinu.

Za izvođenje cjelokupnih radova, po gruboj procjene, biće potrebno izdvojiti oko 5.900.000 konvertibilnih maraka. Veliku pomoć u rekonstrukciji banjalučki premijerligaš će imati od Vlade Republike Srpske i grada Banjaluke, koji će zajedno da doniraju 5.000.000 KM.

Da bi bili riješeni problemi na zapadnoj tribini, potrebno je izvršiti rekonstrukciju same tribine, ali i pojedinih prostorija, poput svlačionice, prostorija za sudije i Upravu kluba, restorana, kojim ipak treba samo blaža intervencija. Tako će u svlačionicama, umjesto postojećih 18 plastičnih stolica, morati da bude postavljeno 25, a biće napravljen još jedan toalet.

Osim sanacije, neke prostorije će morati da promijene i svoju namjenu. Tako će soba za prvu pomoć biti preuređena u sobu za kontrolu dopinga, dok će jedna od prostorija biti žrtvovana i u njoj će biti smještena prva pomoć za gledaoce i mobilne ekipe koje bi transportovale povrijeđene do obližnje ambulante.

Prema planu, istočna tribina će biti samo dograđena i natkrivena, a važan segment je i postavljanje 3.918 plastičnih stolica. Stolice su neophodne zbog UEFA pravilnika, a natkrivanje bi stadionu dalo daleko lijepši izgled. Planirano je da se prostorije ispod tribine pretvore u poslovni prostor, od kojeg bi klub imao dodatnu finansijsku podršku.

Ono što će obradovati brojne i najvjernije navijače ovog kluba je izgradnja nove sjeverne i južne tribine, koje će omogućiti dodatnih 4.872 mjesta. Obje tribine će biti simetrične, a prostor ispod njih će biti iskorišten za postavku sanitarnih čvorova, koji su takođe stavka koja se mora ispuniti da bi se zadovoljili strogi propisi UEFA.

Takođe je prevdviđeno uređenje terena i postavljanje zaštitne ograde.

"Više detalja o rekonstrukciji Gradskog stadiona znaćemo kada bude izabran izvođač radova. Sada idemo korak po korak", rekao je čedo Savić, član Upravnog odbora FK Borac.

Proko Dragosavljević

anjaluka treba da ima stadion koji ispunjava standarde UEFA, koji su zaista strogi i zato će Vlada RS da pomogne koliko bude mogla.

Napomena: Tekst preuzet iz Nezavisnih novina

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.