Who's Online

Guest Users: 2

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Friday, June 21 2024 @ 01:21 am UTC

FUDBAL: Bsk slavi 77. rođendan

  • Contributed by:
  • Views:
    607
Banjolučki sportski klub (BSK) danas slavi 77. fudbalski rođendan. "Vrbaske novine", koje su izlazile između dva svjetska rata, u broju od 21. oktobra 1932. godine objavile su kratku informaciju pod naslovom "Novi sportski klub u Banjoj Luci". Ta vijest jeste najpouzdaniji podatak kada je nastao BSK, a inicijativa za formiranje potekla je od mladih koji su živjeli na desnoj obali Vrbasa. Svoju prvu utakmicu BSK je odigrao 4. jula 1933. godine s rezervnim sastavom Borca.

Nastanak BSK-a podudara se sa sve naglašenijim nastojanjem fudbalskih radnika ovog kraja da se osnuje banjolučki savez. Ono što su željeli ti neumorni poslanici, ostvarili su krajem decembra 1932. godine Fudbalski savez Jugoslavije dao je saglanost za osnivanje Banjolučkog fudbalskog saveza, čija je Osnivačka skupština održana sredinom marta 1933. godine.

Kao i mnogi drugi klubovi, i BSK je imao uspona i padova, bio je na ivici fudbalskog života, ali je bio jači od svih problema i uspio da opstane. Svoje zvjezdane trenutke banjolučki "romantičari", kako su ih prozvali navijači, doživjeli su u proljeće 1968. godine, kada su postali prvaci Krajiške zonske lige i preselili se u Drugu fudbalsku ligu Jugoslavije, Grupa Zapad. Na kraju sezone 1968/1969. "plavi" su se plasirali na 12. mjesto sa 26 bodova, ali u narednom Prvenstvu među 15 drugoligaša (Trešnjevka odustala), bili su 14. sa samo 20 bodova, pa su se morali vratiti u Zonsku ligu.

Od osnivanja Fudbalskog saveza Republike Srpske (5. septembra 1992. godine) BSK je njegov stalni član, a samo jednu sezonu nije nastupao u elitnom društvu.

Danas se BSK takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske i nalazi se na šestom mjestu sa 16 bodova.

Napomena: Tekst preuzet iz Fokusa

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.