Who's Online

Guest Users: 7

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Thursday, December 07 2023 @ 02:25 pm UTC

EURO 2008: Kraj jednodnevnog sna

  • Contributed by:
  • Views:
    1,217
Austrija je završila učešće, valjda, očekivano. Ne znam samo koga je to iznenadilo. Jednostavno, nemaju kvaliteta, nemaju igru i bez pobjede su završili nastup na Euru. Međutim, lijepo je bilo boraviti danas u Beču.

®ivjeli su Austrijanci danas u snu. Cijeli dan je vladala euforija u glavnom gradu Austrije. Trgovi su bili prepuni navijača i Austrije i Njemačke. Prolamala se pjesma, zastave su bile obješene na svakom ćošku. Svako je uživao na svoj način. Bilo je onih koji su nosili maske, neki su nosili marame na glavi, neki kompletna odijela, tipa Betmen itd... Metroi su bili prepuni, takmičili su se u njima u navijanju Austrijanci i Nijemci. Sve je bilo za čistu 10-ku. Danas je Beč odisao fudbalskom atmosferom, kao nikada od početka Eura. Nije tako bilo ni kada su igrali Hrvati, jer su oni bili mnogobrojniji. Austrijanci su danas pokazali da u njima ipak ima malo uzavrele krvi i da su oni ljudi od krvi i mesa, a ne samo neke proračunate mašine.

Istina, i u omjeru snaga gdje je, prema zvaničnim podacima, na ulicama Beča bilo oko 150 hiljada navijača Austrije i više od 40 hiljada pristalica Njemačke, glasniji su bili gosti. Navijači iz Njemačke, za razliku od susreta u Klagenfurtu kada su bili kao utišan radio, sada su pjevali, smijali, bili raspoloženi, rado se slikali... Nisu to bili arogantne ©vabe iz Klagenfurta.

Na stadionu Ernst Hapel atmosfera za poželjeti. Austrijanci do onog gola Balaka perfektni na tribinama i što je još bitnije raznovrsni u načinu podržavanja svog tima. Očigledno su željeli da vrate Nijemcima za dnevna dešavana na Bečkim ulicama. Međutim, gol Balaka je ugasio snove. Veoma brzo Austrijanci su se vratili u realnost. Neki su već tada počeli da razmišljaju o sutrašnjem radnom danu, mlađi su po izlasku sa Ernst Hapela kupovali pivo, da u alkoholu utole tugu...

Nijemci su s druge strane dugo ostali na Prateru. Pjevali su, radovali se... Poslije 12 godina Panceri su ponovo u četvrtfinalu Evropskog šampionata. Sada im slijedi sjajni Portugal. Međutim, nisu navijači previše razmišljali o Portugalu. Sa stadiona su otišli u grad i slavili. Pivo je bilo omiljeno piće, a povici Dojčland, Dojčland.

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.