Who's Online

Guest Users: 3

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Tuesday, February 27 2024 @ 04:34 am UTC

EURO 2008: Kolone Turaka na ulicama Beča

  • Contributed by:
  • Views:
    1,470
Turci su najveći hit Evropskog prvenstva. Ne samo po rezultatima već i po frenetičnom navijanju. Poslije pobjede nad češkom Beč je bio na nogama. Više desetina hiljada Turaka je pratilo utakmicu u navijačkoj fan zoni, a potom su se preselili na ulice.

Kolone automobila, turske zastave, navijačke pjesme, trube, galama, skika, vriska, prolamali su se glavnim gradom Austrije. Beč je "gorio". čak su dva okruga, 10. u kojem sam protekle noći boravio i 16. tzv. jugo blok bili zatvoreni kako bi Turci na miru proslavili veliki uspjeh. Za divno čudo nije bilo incidenata, ali ih mnogi već predviđaju. U četvrtfinalu, baš u Beču igraju Turska i Hrvatska, reprezentacije koje u ovom gradu imaju ogromnu podršku. Zaista, veliki broj Turaka i Hrvata živi u Beču, a poznajući njihov mentalitet mogu se očekivati kolone ljudi na ulicama. Tome treba dodati i one koji budu došli iz Turske i Hrvatske, odnosno, cijele Evrope, pa se samo može zamisliti šta nas ovdje očekuje.

Posebna priča su ovi ugostitelji u 10. okrugu, u kojem sam ni kriv ni dužan, smješten. U koji god se uđe turski Fast food mogu se vidjeti zastave Turske, dresovi Turske, ali isto tako i obilježja domaćina, valjda da se strogi Austrijanci ne naljute. Cijene su im prikladne, a nerijetko se mogu u ponudi vidjeti i jela sa nazivom Bosna i Hercegovina.

I na kraju ove priče o Turcima i njihovom slavlju, spomenuću jednu simpatičnu situaciju. Utakmicu Turska-češka sam posmatrao u jednoj kladionici u kojoj su većinom bili Turski navijači. Medju njima našla se i jedna grupica Turaka koji navijaju za češku. Kada je Plašil povećao vođstvo češke na 2-0 tresla se kladionica od povika te omalene grupice. Meni je to sasvim bilo nejasno, ali na kraju sam saznao da su uložili velike novce u kladionici na češku i da su očekivali veliku lovu. Možete im samo zamisliti lica kada su izlazili nakon meča, ali isto tako i raspjevane Turke koji su u transu izletili na ulicu i napravili malu kolonu.

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.