Who's Online

Guest Users: 7

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Friday, April 19 2024 @ 04:26 pm UTC

Beč u kockastom

  • Contributed by:
  • Views:
    1,276
13. Evropsko prvenstvo u fudbalu počelo je juče. Pobjede Portugala i česke obilježile su prvi dan. Međutim, za Austrijance i gradove domaćina (Beč, Insbruk, Klagenfurt i Salzburg) Euro počinje danas. Na Ernst Hapel stadionu sastaju se domaćin Austrija i Hrvatska. Nećemo pričati u ovom kratkom javljanju o taktičkim zamislima, spremnosti ekipa, već o onome što se može danas vidjeti na ulicama Beča. Hrvati su u potpunosti preplavili glavni grad Austrije. Gotovo da nema ćoška i dijela grada u kojem nema navijača Hrvatske. Rekviziti, zastave, dresovi reprezentacije Hrvatske su današnje ogledalo Beča. Hrvati s mnogo nestrpljenja isčekuju prvi meč s Austrijom. Gotovo svi navijači Hrvatske su optimisti. Ima ih iz svih dijelova Evrope, najviše iz Beča i okoline, a procjenjuje se da ih je iz Hrvatske doputovalo čak oko 20 hiljada. Za sada nema nereda, sve protiče u prijateljskom tonu.

S druge strane, Austrijanci kao Austrijanci. Pedantni od glave do pete, perfektno vode organizaciju Eura 2008. Sve što ti zatreba, moći ćes naći u Beču i dobiti u veoma kratkom roku. Međutim, njima nedostaje malo vise opuštenosti, emocija, onoga što krasi cijelo naše područje. Dok naše komšije Hrvati u grupama pjevaju gradom, metroom, ili bolje reći gdje god da su, Austrijanci sve to mirno posmatraju, nose svoje male austrijske zastavice i čekaju da odu na vrijeme na Ernst Hapel stadion i da pomognu svom timu da dođe do prve pobjede poslije 18 godina na nekom velikom takmičenju.

Pojačane su i snage policije, ali za sada nisu imali potrebe za reakcijom. Možda će ona biti potrebna večeras, kada se završi utakmica. Valjda neće doći do toga, ali niko to ne odbacuje, pa ni tradicionalno poslovični Austrijanci. Oni se samo trude da to sve bude pedantno, tačno, da ih nista ne iznenadi. Ali teško da će baš sve predvidjeti.

U navijačkoj Fan zoni sinoć je vrvilo od navijača. Bilo ih je sa svih strana, naravno, opet najviše Hrvata. Među silnom gomilom mogle su se vidjeti i grupice Engleza koji ni sami ne znaju sta rade, jer njihovog tima nema ovdje. Još jednom ponavljam Austrijanci maksimalno korektni pokazujući tako sve svoje tradicionalne hladne osobine.

To bi bilo sve u ovom prvom javljanju iz Beča, sa Eura 2008. Uglavnom, guzve na ulicama, s nestrpljenjem se isčekuje početak, a svi se nadamo da večeras nece biti nereda, bez obzira na ukupan rezultat. Pozdrav od Vašeg izvještača.

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.