Who's Online

Guest Users: 1

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Wednesday, May 22 2024 @ 08:54 am UTC

RUKOMET: 32 godine od titule šampiona Evrope

  • Contributed by:
  • Views:
    1,478
Jedan od najvećih uspjeha banjalučkog sporta je osvojena titula klupskog šampiona Evrope u rukometu. Borac je osvajač KE© postao 11. aprila 1976. godine.

Danas se navršavaju 32 godine od tog istorijskog uspjeha. Podsjetićemo Vas na način kako su igrači Borca stigli do tog uspjeha. Osim informacija, u nastavku teksta, možete vidjeti i fotografije iz 1976. godine. Mnoge generacije učestvovale su u stvaranju vrhunskog Borca. Evropski put je započet 1959. godine a oni najsjajniji dani na evropskoj sceni desili su se 1976. godine kada je RK Borac postao klupskim šampionom Evrope.

Veliki dan za Banjaluku, za banjalučki sport, za bivšu Jugoslaviju. Borik nikada puniji do tada. 5 000 Banjalučana je došlo da zdušno bodri svoje ljubimce kako bi bila savladana danska Fredericija.

Noć prije velikog finala, Banjalučani su se povukli na obližnje brdo ©ehitluci, da prikupe snagu za odlučujući juriš. Opreznost je vladala na svakom koraku u redovima rukometaša Borca.

Borac dobro otvara utakmicu. Poslije, 2-1 i 5-2, na semaforu je 11-7 za Borac. Međutim, ne predaju se Danci pa smanjuju na 11-10.

Budi se Arslanagić i odbranama vraća samopouzdanje saigračima ali i razgaljuje publiku. Borac ponovo bolji ali u 57. minuti Hansen smanjuje na 16-15.

Imaju Danci loptu za izjednačenje ali onda silni Arslanagić brani šut Andersena i Borac je blizu trofeja. Titulu je sa linije sedam metara potvrdio Vujinović.Uslijedilo je veliko slavlje. Navijači su utrčali na teren. Ori se himna Hej Sloveni, svi se klanjaju novom evropskom šampionu - Borcu.


Sastav RK Borac iz 1976. godine: Arslanagić, Selec, Rađenović, Karalić, Bjelić, Vujinović, Vukša, Unčanin, Popović, B. Golić, M. Golić, Ravlić, trener Pero Janjić

Put do finala:

1/8 finale

Borac - červena Hviezda 27-14 (16-8)

Pred oko 3 hiljade gledalaca u Boriku Borac je s lakoćom savladao červenu Hviezdu. Svi su igrali nadahnuto a posebno raspoloženi bili su: Karalić sa 8 i Popović sa 7 golova. Kod gostiju Pitus je sa 3 gola bio najistaknutiji. červena Hviezda - Borac 22-26 (8-14)

U revanšu nije bilo iznenadjenja. Borac je ostvario još jednu pobjedu i tada već najavio visoke ambicije. U ovom susretu Popović je ponovo bio silan sa 7 golova, a Karalić je postgao gol manje. Neuvjerljivi domaćini su bili inferiorni a u sivilu se uklopio Pleskovski sa 3 gola.

1/4 finale

Borac - Kalpisa 28-21 (15-9)

I španska Kalpisa prosla je slično kao čehoslovačka červena Hviezda. U Boriku 4,5 hiljade gledalaca posmatralo je još jednu sjajnu partiju Banjalučana. Rađenović je dao 8, Popović 7 a Karalić 6 golova. Istaknut je bio i nezaustavljivi golman Arslanagić. U Kalpisi, Tavre, je zabiljezio 5 golova.

Kalpisa - Borac 13-13 (7-10)

Već nakon prvog poluvremena bilo je riješeno pitanje polufinaliste Kupa evropskih šampiona. Borac je vodio u ©paniji 10-7. Na kraju su ipak španski rukometaši stigli do izjednačenja 13-13 ali bolji tim, Borac iz Banjaluke, ide u polufinale. Više od polovine golova dao je Popović 7. U domaćem timu Bočel i Albisa dali su po 3 gola.

1/2 finale

Gumersbah - Borac 16-16 (9-8)

Finale prije finala. Tezak meč koji je zavrsen nerijesenim rezultatom. Nada i dalje postoji i za jedne i druge. Ipak, stiče se utisak da Borac moze do velikog finala. Sto se tiče strijelaca Popović je bio najefikasniji sa 5 golova. U njemačkoj ekipi Dekarm je dao 6 golova.

Borac - Gumersbah 15-13 (11-8)

Svih 5 hiljada gledalaca u Boriku prisustvovalo je velikoj borbi dva snazna rivala. Poslije 30 minuta smiješi se trijumf Borca. I želje su se obistinile. Borac je drugi put zaredom u finalu KE©-a. Na noge je bačen veliki Gumersbah. Arslanagić je branio kao vanzemaljac a Popović predvodio strijelce sa 5 golova. Kod Nijemaca kao i u prvom meču Dekarm je dao 6 golova.

Finale

Borac - Fredericija 17-15 (11-7)

Došao je i taj dan, 11. april 1976. godine, kada je, u nikad punijem Boriku, odigrana finalna utakmica Kupa evropskih šampiona. Rival danska Fredericija. Vode Banjalučani 11-7 a onda Hansen i Nilsen smanjuju na 11-10. Budi se Arslanagić i odbranama vraća samopouzdanje saigračima ali i razgaljuje publiku. Borac ponovo bolji ali u 57. minuti Hansen smanjuje na 16-15. Imaju Danci loptu za izjednačenje ali onda silni Arslanagić brani sut Andersena i Borac je blizu trofeja. Titulu je sa linije sedam metara potvrdio Vujinović. Uslijedilo je veliko slavlje. Navijači su utrčali na teren. Ori se himna Hej Sloveni, svi se klanjaju novom evropskom sampionu - Borcu.NAPOMENA: Banjalučani su, godinu dana ranije (1975. godine), eliminisani u finalu najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja od Forverca iz Istočne Njemačke. Bilo je 19 -17 za Forverc.

Tekstove o uspjehu rukometaša Borca iz 1976. godine možete pročitati i u rubrikama: SPORTSKI KLUBOVI / RK BORAC i NAJZNAčAJNIJI SPORTSKI DOGAđAJI / RK BORAC OSVAJAč KUPA EVROPSKIH ©AMPIONA 1976. GODINE.

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.