Who's Online

Guest Users: 9

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Friday, June 21 2024 @ 02:21 am UTC

RAFTING: ®elja da rafting postane olimpijski sport

  • Contributed by:
  • Views:
    727
Pisali smo o tome kako je nedavno formiran Rafting savez Bosne i Hercegovine. Prvi predsjednik saveza je Banjalučanin Aleksandar Pastir.

Svečano osnivanje desilo se 22. februara u Banjaluci, a u osnivanju je učestvovalo 16 klubova. Formiran je Upravni odbor, a u planu je formiranje komisija koje će raditi u okviru Saveza. Aleksandar Pastir ima velike ambicije u Rafting savezu BiH. " Napravili smo iskorak u odnosu na druge saveze. Bili smo fleksibilni u smislu uključivanja sekcija pojedinih klubova u Savez. S obzirom da je promocija raftinga dobro urađena posljednjih godina i mnogo klubova koji se bave kajakom, kanuom, ekstremnim sportovima i ronjenjem, žele da osnuju rafting sekcije ili su ih već osnovali. Tako da će i sekcije tih klubova moći da se takmiče u rafting ligi. ", kaže za Nezavnisne novine, predsjednik Rafting saveza BiH, Aleksandar Pastir.

Aktivnosti Saveza će u narednom periodu biti usmjerene i na Svjetsko prvenstvo koje će od 19. do 23. maja naredne godine biti održano na rijekama Vrbas i Tara.

" Organizacija je velika čast i želimo da budemo dobri domaćini. Dio infrastrukture imamo od Evropskog prvenstva, kao što su prilaz i dio tribina. Postoji projekat koji je odobren od Evropske komisije 'Vrbas adventure resort', a dio tih sredstava je odvojen za izgradnju noćne staze za rafting. Interesantno je da će se na projekat nadovezati dio infrastrukture, tako da ćemo možda imati prvu prirodnu slalom stazu u svijetu koja će biti potpuno osvijetljena. Takođe, kupujemo uređaj za elektronsko mjerenje vremena, koji će služiti i za rad ostalih sportova. Nadam se da će tada svi shvatiti rafting kao ozbiljan sport, koji želi da pomogne i drugima i da je ovo mogućnost promocije ne samo Banjaluke već i ostalih destinacija" ističe za Nezavisne novine, Aleksandar Pastir.

I na kraju donosimo najviše želje koje bi bile ispunjenje sna raftingaša.

" Na kongresu IRF-a 2009. u Banjaluci ćemo razmatrati uslove za kandidaturu raftinga za Olimpijske igre. Potrebno je da IRF ima određeni broj zemalja članica, a tu su još neki uslovi Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ali, bitno je da se ide u tom pravcu i vjerujem da će rafting postati olimpijski sport. Mora se odlučiti u kojoj bi diciplini nastupili takmičari, da li će takmičenje biti u R4 ili R6. Po mom mišljenju realnije je da bude R4 zbog manjeg broja učesnika.", zaključio je za Nezavisne novine, predsjednik Rafting saveza BiH, Aleksandar Pastir.

The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.