Who's Online

Guest Users: 4

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Friday, July 12 2024 @ 10:00 am UTC

Turnir u malom fudbalu

  • Contributed by:
  • Views:
    3,588
Samo godinu i po dana pošto je otvorena Sportska dvorana Borik , rodila se ideja da se organizuje turnir u malom fudbalu. Inicijatori su bili radnici dvorane: Momo Joksimović, Boško Stanišljević i Dušan Crnogorac a svesrdnu podršku davao je i tadašnji direktor dvorane Milan, Prle, Tošić.

Odlučeno je da se krene sa organizacijom Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu a glavna želja organizatora je bila da svaki Banjalučanin u sportskom i rekreativnom smislu učestvuje na ovom turniru i fer i sportskim odnosom pomogne da ovo postane tradicionalna manifestacija. Samo godinu i po dana pošto je otvorena Sportska dvorana Borik , rodila se ideja da se organizuje turnir u malom fudbalu. Inicijatori su bili radnici dvorane: Momo Joksimović, Boško Stanišljević i Dušan Crnogorac a svesrdnu podršku davao je i tadašnji direktor dvorane Milan, Prle, Tošić.

Odlučeno je da se krene sa organizacijom Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu a glavna želja organizatora je bila da svaki Banjalučanin u sportskom i rekreativnom smislu učestvuje na ovom turniru i fer i sportskim odnosom pomogne da ovo postane tradicionalna manifestacija.

Krajem 1975. godine odigran je premijerni turnir. Učestvovale su 92 ekipe a prvi pobjednik je bila ekipa banjalučkog Naprijeda. Najbolji igrač prvog turnira bio je Anđelko Grahovac, najbolji strijelac Paćo Bećirbašić a najbolji golman Nenad Milekić.

Od tada do danas, samo jednom (1993. godine), zbog ratnih dešavanja nije održan turnir u malom fudbalu. Turnir u Boriku je tako postao tradicija i fudbalski simbol Banjaluke.

Svake godine, banjalučki ljubitelji fudbala mogli su da uživaju u čarima malog fudbala. Turnir je postao više od igre. Počelo je sa međusobnim utakmicama ekipa iz banjalučkih naselja da bi danas na parketu Borika igrali profesionalni igrači malog fudbala poput Mile Simeunovića.

Banjalučki turnir u malom fudbalu ima specifična pravila u odnosu na većinu turnira u okruženju. Golovi su široki 4 metra, svaka ekipa može da napravi 5 prekršaja a svaki naredni je sankcionisan slobodnim udarcem bez živog zida. Takođe, ekipa ima pravo na 5 igrača i golmana.

Ova pravila donijela su dinamiku igri tako da su brojni igrači, koji su dolazili izvan Banjaluke, isticali da im ovakav stil odgovara jer se prepoznaje kvalitet.

Turnir se trenutno održava u nekoliko uzrasnih kategorija (pjetlići, pioniri, kadeti, juniori, seniori, veterani, turnir za žene, školska takmičenja).

Novčana nagrada za pobjednika turnira za seniore je 15 000 KM s tendencijom da bude još veća.