Who's Online

Guest Users: 4

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Saturday, May 25 2024 @ 06:45 pm UTC

Teniski tereni

  • Contributed by:
  • Views:
    6,868
Tenis ima dugu tradiciju u Banjaluci. Prvi teniski koraci se pamte još početkom prošlog, 20. vijeka. U tom periodu privilegiju da igraju tenis imali su oficiri a tek kasnije je uslijedilo masovnosno bavljenjem ovim sportom.

Prva pobjeda banjalučkog tenisa desila se 1957. godine. Od tada tenis se polako razvijao. TENISKI TERENI U PARKU MLADEN STOJANOVIć

Pravu ekspanziju ovaj sport je doživio 80-ih godina prošlog vijeka kada je u Parku Mladen Stojanović izgradjeno deset zemljanih terena i dva betonska terena. Ti tereni i danas služe za takmičenja.

Banjaluka je posljednjih godina uvrštena na tenisku mapu svijeta. ATP čelendžer je omogućio dolazak tenisera sa različitih strana svijeta u grad na Vrbasu.

Međutim, pokazalo se da su otvoreni teniski tereni u Parku Mladen Stojanović, iako odlično pripremljeni, nedovoljni za potpuni zamah ovom sportu u banjalučkoj regiji.

Trenutno se raspolaže sa otvorenim teniskim terenima koji su u funkciji 5 mjeseci. Ostalih sedam mjeseci tereni su, zbog vremenskih (ne)prilika, neiskorišteni. Planirano je da se u budućnosti natkriju tereni čime bi, tokom cijele godine, bilo omogućeno da se radi.

Korist od ovog projekta bi imali:

-sportisti, sportski radnici, rekreativci
-medjunarodna takmičenja bi mogla da budu održavana i u zimskom periodu

Izrada projekta bi trajala godinu dana.

TENISKI TERENI U BORIKU

Najstariji teniski klub u Banjaluci je TK Borac koji se nekada zvao TK Petar Drapšin. Ovaj klub je osnovan 1958. godine. Kasnije je TK Borac bio i prve lige SFR Jugoslavije.

Da bi jedan klub opstao a potom i napredovao potrebna je infrastruktura, u ovom slučaju, teniski tereni.

TK Borac osim dva otvorena terena na šljaci odnedavno ima i tenisku dvoranu. Dvoranu čine dva terena, jedan na šljaci i jedan na tepihu. ®elja rukovodstva Borca je da se omogući banjalučkim teniserima da igraju na različitim podlogama.

Zamisao je da postojeća dvorana ima i teretanu kao i ostale propratne objekte što bi svakako omogućilo vrhunski užitak.

OSTALI TENISKI TERENI

Osim u Parku Mladen Stojanović i Boriku tenis se trenutno u Banjaluci igra na terenima kod mosta Venecija ( popularni tereni K4 ) kao i na brojnim otvorenim terenima i "balonima" u okolini grada.