Who's Online

Guest Users: 1

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Friday, June 21 2024 @ 03:56 am UTC

Nosioci banjaluckog sporta

  • Contributed by:
  • Views:
    1,712
Nosilac fudbala u Banjaluci je, svakako, FK Borac. Ekipa sa Gradskog stadiona, još od 1926. godine, pisala je svoju bogatu istoriju.

Osvojeni Kup SFRJ i Mitropa kup te plasmani u prvu ligu SFRJ najznačajniji su uspjesi crveno - plavih. Treba dodati titulu i dva osvojena Kupa RS. Trenutno je Borac član Premijer lige BiH. FK Borac

Nosilac fudbala u Banjaluci je, svakako, FK Borac. Ekipa sa Gradskog stadiona, još od 1926. godine, pisala je svoju bogatu istoriju. Osvojeni Kup SFRJ i Mitropa kup te plasmani u prvu ligu SFRJ najznačajniji su uspjesi crveno - plavih. Treba dodati titulu i dva osvojena Kupa RS. Trenutno je Borac član Premijer lige BiH. FK Bsk Nektar BSK je , jedan od najstarijih banjalučkih klubova, osnovan 1932. godine. Klub sa “šmekom” koji je imao nadimak “romantičari”. Bio je neka vrsta Borčeve filijale. Najveći uspjeh je bio plasman u Drugu saveznu ligu SFRJ 1968. godine. Te godine i Borac je bio drugoligaš i to je jedina godina kada su se Borac i BSK, prije rata, takmičili u istom nivou takmičenja. Trenutno BSK nastupa u Prvoj ligi RS.

FK Naprijed

Amaterski fudbalski klub Naprijed osnovan je 1951. godine. Klub s Mejdana (današnje Obilićevo) je prvi sportski kolektiv u ovom banjalučkom naselju. Naprijed je svoj stadion dobio 1961. godine. FK Naprijed se takmičio u rangovima banjalučkog i krajiškog fudbalskog saveza sa više ili manje uspjeha, a gotovo uvijek su bili istaknuti problemi sa finansiranjem. Najpoznatiji izdanci Naprijedove škole fudbala su: Ibrahimbegović i ©pica. FK Naprijed trenutno se takmiči u drugoj ligi RS a neskrivene su im ambicije za prvom ligom.

FK Omladinac

Klub iz Budžaka (današnjeg Lazareva) formiran je 1969. godine. Velike zasluge za to ima Milorad Slavnić. Klub se razvijao sa vlastitim sredstvima. Nakon osnivanja veoma brzo je napravljen i stadion, klupske prostorije. Prije rata takmičio se u rangovima banjalučkog i krajiškog saveza. 90-ih godina bilježi najbolje rezultate. Obezbjeđen je plasman u prvu ligu RS a stiglo se i do 1/4 finala Kupa BiH. Omladinac je trenutno drugoligaš RS.

OFK Lauš

Klub za građane s Lauša. Osnovan 1970. godine. Kada se priča o ovom klubu neizbježno je pomenuti Svetislava Kuruzovića – Canu koji je cijeli život podredio OFK Lauš. Prije rata ekipa Lauša takmičila se u nižim nivoima tamičenjima a najveći uspjeh je došao 2004. godine kada se klub plasirao u Drugu ligu RS gđe je i sada.

Ostali klubovi I ostali klubovi imaju svoje mjesto u istoriji banjalučkog fudbala. ®eljezničar, Vrbas, Mladost, i ostali dali su veliki doprinos razvoju fudbala ali i afirmaciji mladih u ovom sportu.

RUKOMET

RK Borac

Rukometni klub Borac je osnovan 1950. godine, ali se pod tim imenom javlja tek septembra 1952. godine. RK Borac je postigao mnoge uspjehe na kojima su im drugi mogli samo zaviđeti. Banjalučka škola rukometa je uvedena u rukometnu literaturu i danas se primjenjuje, naročito od strane nekih holandskih klubova. RK Borac je počeo na Stadionu sportskih igara a potom je prešao u SD Borik. Borac je jedan od najtrofejnijih rukometnih klubova ex-Jugoslavije i najtrofejniji klub u Bosni i Hercegovini. Najveći uspjesi su titula šampiona Evrope i Kup EHF; 7 puta je bio šampion SFRJ i 10 puta pobjednik Kupa SFRJ. Zlatne olimpijske medalje (dok su nosili crveno plavi dres), Banjaluci i Borcu, podarili su: Abas Arslanagić, Nebojša Popović, Milorad Karalić i Dobrivoje Selec sa Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, te Zlatan Arnautović i Zdravko Rađenović sa Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984.godine. RK Borac se trenutno takmiči u Premijer ligi BiH.

RK Mladost

RK Mladost ili kako mnogi vole reći “Mladost sa Pilane” je bio član druge savezne lige i republičke lige BiH. Klub je osnovan 1960. godine. Za ovaj klub vezano je ime Branka Jankovića. Najveći rezultatski uspjeh rukometaši Mladosti su ostvarili 1971. godine kad su postali članovi druge savezne lige. RK Rade Ličina U Banja Luci je nekada postojao i Rukometni klub Rade Ličina, a đelovao je pri Sportskom studentskom društvu “Rade Ličina”. Klub je nazivan Borac II jer je bio filijala daleko poznatijeg Borca. Sada ovaj klub ne postoji.

®RK Borac

1950. godine u Banjaluci je osnovan ženski rukometni klub ®eljezničar koji je ubrzo preimenovan u ®RK Borac. Na prvom prvenstvu Bosne i Hercegovine, 1951 godine, banjalučke rukometašice su osvojile titulu prvaka Bosne i Hercegovine. 1955. godine Borac je bio prva sportska ekipa sa područja Bosanske Krajine koja je postala savezni ligaš. Ubrzo je došlo do gašenja kluba a klub je ponovo obnovljen tek 1994. godine. Osvajač je Kupa BiH, izlazio je na evropsku scenu a s mnogo uspjeha nastupa i u Premijer ligi BiH.

®RK Mladost

I ®RK Mladost je imao nadimak “rukometni klub sa Pilane” koji je jednom bio i prvoligaš. Dugogodišnji je bio član druge savezne lige. Nakon pokušaja sa ženskim rukometnim klubom Borac rukometni zaljubljenici su 1960. godine osnovali ovaj rukometni klub. Tri godine nakon osnivanja, djevojke su postale prvakinje Bosne i Hercegovine.

Ostali klubovi

I ostali klubovi se ne smiju zaboraviti. Kosig je nekoliko godina bio hit šampionata BiH a nastupao je u evrokupovima. U Banjaluci egzistira i ©kola rukometa Cepelin koja najkvalitetnije radi s mladim kadrom u BiH.

KO©ARKA

KK Borac Nektar Banjaluka

Košarkaški klub Borac Nektar je osnovan 1947. godine. Od svog osnivanja do danas KK Borac je bio višestruki prvak bivše BiH, bivši je jugoslovenski prvoligaš, pobjednik je prvih kvalifikacija za izlazak klubova na međunarodnu scenu. KK Borac Nektar Banjaluka je omiljeni kolektiv na ovom području. Posebno se pamte nastupi u Kupu Rajmonda Saporta, Kupu Radivoja Koraća, Gudjer ligi. Direktnom stručnom i materijalnom pomoći Borac Nektar je oživio rad mnogih krajiških klubova iz ostalih gradova. Trenutno se Borac Nektar takmiči u prvoj ligi RS. KK Orlovi Nema ga na spisku klubova jer je ugašen. Veliki žal kod košarkaških zaljubljenika zbog gašenja Orlova. Zvali su ga “gradski klub”. Ugasio se u trenutku kada to niko nije očekivao. Sada ostaje samo nada da će stari sportski kolektiv oživjeti i nastaviti tamo gdje je stao.

®KK Mladi Krajišnik

Nema Banjalučanina koji ne zna za Malene. Košarkašice Mladog Krajišnika dugo su igrale zapaženu ulogu u šampionatu SFRJ. Skeptici su govorili da ženski sport nema perpsektivu u Banjaluci. Međutim, to su demantovale Malene koje su često punile Borik. Slađana Golić je sigurno najpoznatiji izdanak banjalučke škole košarke ali i samo jedna u nizu sjajnih igračica. Trenutno Mladi Krajišnik nastupa u prvenstvu BiH s tendecijom za učešćem u regionalnoj ligi.

Ostali klubovi

U posljednje vrijeme u Banjaluci se osniva veliki broj škola košarke i klubova. Ovaj sport je u usponu. Više nisu iznenađenja puna školska igrališta sa “basketašima”. Sada još samo ostaje da se iskristališe kvalitet.

BOKS

Marijan Beneš, Anton Josipović imena kojima Banjaluka duguje mnogo. Beneš, kao profesionalni šampion Evrope, i Josipović, kao osvajač olimpijskog zlata, proslavili su Banjaluku širom svijeta. Oni su samo pojedinci. Ne smije se zaboraviti titula ekipnog šampion ex – Jugoslavije 1974. godine. BK Slavija je nastavila sa sjajnim rezultatima te je trostruki šampion BiH. Slavija je organizator Međunarodnog bokserskog turnira Radovan Bisić koji je ušao u kalendar Evropske bokserske asocijacije.

OSTALI SPORTOVI

U proteklih 50-ak godina slavu grada na Vrbasu pronosili su i takmičari iz tzv. „manjih sportova“. Zbog toga su i ostali sportski klubovi su vrijedni pažnje. Ne smiju se zaboraviti raniji uspjesi bicikliste i automobiliste Tanasije Kuvalje, atletičara Radislavke Račić i Bilke Kačara, strijelaca Džemila i Dževada Haznadara, kao i posljednji rezultati kuglaša đorđa Paštara, kik boksera Draženka Ninića, karatiste Borisa Jeličića, kajakaša Gorana Pašića i mnogi drugi.