Who's Online

Guest Users: 4

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Saturday, May 25 2024 @ 04:33 pm UTC

Banjaluka grad sporta

  • Contributed by:
  • Views:
    1,943
Banjaluka je grad sporta, a da je zaista tako potvrđuje upravo bogata sportska istorija koja ''grad na Vrbasu'' svrstava u vrh sportskih centara Evrope.

Grad sa više zlatnih olimpijskih medalja nego jedan Pariz je jedan od najtrofejnih, po sportskim uspjesima, na području bivše Jugoslavije. Sport se na ovim prostorima počinje razvijati od 1903. godine kada dolazi do osnivanja Sokolskih društava, udruženih u Sokolski pokret koji je predstavljao klicu razvoja političkih, kulturnih, ekonomskih prava u Austrougarskoj, a između ostalog i sporta.

Do Prvog svjetskog rata u Banjaluci se pojavljuje fudbal, a između dva rata, osniva se niz sportskih udruženja među kojima su Građanski sportski klub Krajišnik, Fudbalski klub Makabi, Borac, BSK...

Osim fudbala dolazi i do razvoja ostalih sportova: tenisa, šaha, biciklizma, smučanja... Prvi veliki rezultat na državnom nivou ostvarila je ©ahovska selekcija grada, koja je 1931. godine postala šampion Jugoslavije. Od tada pa sve do devedesetih godina prošlog vijeka banjalučki sport bilježio je rezultate zbog kojih je ovaj grad spominjan u cijelom svijetu.

Fudbalski klub Borac 1950. godine postao je član treće lige Jugoslavije, a veoma brzo postao je i prvoligaš. Rukometašice Borca bile su član prve lige Jugoslavije od 1955. godine, a rukometaši Borca od 1957. godine.

Rukometaši Borca sedam puta bili su šampioni Jugoslavije, deset puta osvajači kupa. Prvaci Evrope u rukometu Banjalučani su postali 1976. godine, a pobjednici Kupa IHF 1991. godine.

Fudbaleri Borca, kao članovi druge lige, 1988. godine osvojili su Kup Maršala Tita, a četiri godine kasnije i Mitropa kup, najstarije evropsko klupsko takmičenje.

Bokseri Slavije 1974. godine postali su šampioni države, a vrijedne rezultate bilježili su i ostali sportisti: biciklisti, automobilisti, košarkašice, šahisti, strijelci....

Banjalučki sportisti nisu pronosili samo slavu svog grada. Kao reprezentativci Jugoslavije osvojili su 87 medalja na međunarodnim takmičenjima, među kojima je čak 12 olimpijskih medalja (od toga je 8 zlatnih olimpijskih medalja).