Who's Online

Guest Users: 4

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Saturday, May 18 2024 @ 01:18 am UTC

RK Borac

  • Contributed by:
  • Views:
    5,742
RK Borac iz Banjaluke je najveći i najtrofejniji rukometni klub Bosne i Hercegovine svih vremena. Prema zvaničnim podacima (osvojene nacionalne titule i kupovi, trofeji s medjunarodne scene) Borac je medju tri najuspjesnija rukometna kolektiva u ovom regionu, odnosno, bivse Jugoslavije.

Adresa: Veselina Maslese 15-17, 78 000 Banjaluka
Telefon: ++ 387 51 218731, ++ 387 51 212620
Fax: ++ 387 51 212620
Email: rkborac@teol.net STRUCNI STAB BORCA ZA SEZONU 2009/2010:

Trener: Draško Budiša
Pomoćni trener: Dušan Kresojević

RUKOVODSTVO BORCA

Predsjednik skupstine: Miroslav Mikes
Predsjednik Upravnog odbora: Igor Babic
Direktor kluba: Boris đogo

SASTAV BORCA ZA SEZONU 2009/2010

Mario Blažević, Boris Srdić, Boris Pucarević, Goran Malić, Goran Garić, Mirko Mikić, Igor Pijetlović, Marko Panić, Goran Bibić, Faruk Halilbegović, Vladan Rakocija, Alen Kulenović, Mehmedalija Mulabdić, Darko Ilić, Goran Trkulja, Aleksandar Međedović, Ivan Karačić

Rukometna lopta se zakotrljala u Banjaluci davne 1950. godine kada je i formiran RK Zeljezničar. Medjutim, ovaj klub je, pod ovim imenom, egizistirao samo dvije godine i već 1952. godine mijenja naziv u RK Borac. Od tada do danas rukomet je sport broj 1 Banjaluke. Borac je bio visestruki sampion i osvajač kupa SFRJ i RS te klupski prvak Evrope i pobjednik Kupa IHF.

Tokom svih ovih godina Borac je iznjedrio na desetine vrhunskih rukometasa koji su ovjenčani svjetskom slavom. Tako se klub moze podičiti da su zlatne olimpijske medalje osvojili: Abas Arslanagić, Nebojsa Popović, Dobrivoje Selec, Milorad Karalić, Zlatan Arnautović i Zdravko Rađenović.

Ovo su samo zlatne medalje igrača dok su nastupali za Borac. Treba reći da je raspadom Jugoslavije bilo nekoliko Banjalučana koji su bili članovi zlatne olimpijske reprezentacije Hrvatske (Irfan Smajlagić, Zlatan Saračević, Bozidar Jović)

Sve u svemu, vise zlatnih olimpijskih medalja u jednom klubu nego u Parizu.

Banjalučki rukometasi su bili i na tronu svijetu. Ukupno 15 igrača je osvajalo medalje na Svjetskim sampionatima. Zlatan Arnautović i Zlatan Saračević jedini imaju najsjajnije medalje. Krug medalja treutno je zatvoren sa Nebojsom Golićem (1999) i Mladenom Bojinovićem (2001) koji su bili posljednji osvajači medalja na Mundijalima.

RK Borac se danas takmiči u Premijer ligi i Kupu BiH. Izostaju trofeji ali u klubu uvjeravaju da će se Borac ubrzo vratiti tamo gdje mu je i mjesto, u vrh rukometa BiH, Evrope i Svijeta.