Who's Online

Guest Users: 2

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Tuesday, November 28 2023 @ 08:18 pm UTC

Velimir Sombolac

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    2,344
Još jedan fudbaler Borca koji je bio reprezentacivac ex Jugoslavije i osvajač zlatne olimpijske medalje.

Počeo je u Bsk-u 1955. godine a sa 17 godina prelazi u Borac. Dvije godine je igrao za banjalučki klub. Požrtvovanošću, fer i sportskim ponašanjem privukao je pažnju najkvalitetnijih jugoslovenskih klubova. 1959. godine prešao je u Beograd, u ekipu Partizana. Za crno – bele odigrao je 260 utakmica i četiri puta je bio šampion SFR Jugoslavije.

Još dok je igrao za Borac dobio je poziv za mladu reprezentaciju bivše države. Prelazak u Partizan i dobre igre u Beogradu donijele su Velimiru Sombolcu poziv u A reprezentaciju.

U najjačoj A državnoj reprezentaciji odigrao je pet utakmica. Upisao je i 10 nastupa u mladoj selekciji a pet puta je bio član B selekcije SFR Jugoslavije.

Najveći uspjeh u karijeri doživio je 1960. godine kada je učestvovao na Olimpijskim igrama u Rimu gdje je reprezentacija ex Jugoslavije osvojila zlatnu medalju.

Poslije Partizana odigrao je 120 utakmica u pet godina u dresu ljubljanske Olimpije. Jednu sezonu proveo je u Orijentu a karijeru je završio u Borcu.

20 godina je radio sa mlađim kategorijama. Bio je trener Kozare iz Gradiške gdje i danas živi i radi.

Velimir Sombolac bio je i selektor u Fudbalskom savezu RS. Ugledan je sportski radnik koji nesebičnim savjetima pomaže u razvoju fudbala kod nas.