Who's Online

Guest Users: 2

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Friday, July 12 2024 @ 12:31 pm UTC

Sladjana Golic

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    4,641
Jedna od najboljih, ako ne i najbolja banjalučka košarkašica svih vremena. Slađana Golić je dugi niz godina bila nosilac igre Mladog Krajišnika i zlatne petorke jugoslovenske reprezentacije.

Košarkom se počela baviti 1977. godine u Mladom Krajišniku. Ona kaže da joj je najveća sportska ljubav Mladi Krajišnik gdje je provela najduži period (1977-1989, 1997-2009). U prvom periodu boravka među Malenima, klub je bio konastanta na ex YU prvoligaškoj sceni. Odlične igre, visoku Banjalučanku preporučile su u reprezentaciju SFR Jugoslavije.

Kada je klub prvi put izašao na evropsku scenu, Kup Lilijane Ronketi, Slađana Golić se nije dvoumila oko povratka u grad na Vrbasu. Pomogla je Malenima da stignu do osmine finala ovog renomiranog evropskog klupskog takmičenja.

Igrala je još za francuski Santakler iz Bordoa, Hemofarm iz Vršca a karijeru je završila u španskoj Pamploni 2000. godine. Sa klubom iz Vršca osvojila je titulu šampiona SR Jugoslavije.

Za reprezentaciju je debitovala 1980. godine na Balkanskom šampionatu. Narednih 11 godina bila je nosilac igre nacionalne selekcije.

Brojne medalje uvrstile je u krug najboljih i najtrofejnijh jugoslovenskih košarkašica svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Seulu 1980. godine osvojila je srebro a može se pohvaliti da je osvajač svjetskog srebra i bronzane i srebrne medalje na Evropskim prvenstvima.

Bila je dugogodišnji kapiten reprezentacije a apsolutni je rekorder po broju nastupa u dresu sa državnim grbom, čak 465.

Bila je angažovana u Olimpijskom komitetu BiH a sada je aktivirana u Turističkoj organizaciji grada Banjaluke