Who's Online

Guest Users: 2

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Sunday, December 10 2023 @ 01:30 pm UTC

Mirko Petričević - Piki

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    879
Gospodska ulica je sinonim za Banjaluku. Upravo je u toj, gradskoj ulici, rođen Mirko Petričević - Piki. čovjek koji bez Banjaluke ne može da živi.

Rad sa mladima, fizičko vaspitanje, gimnastika. To je život Mirka Petričevića. Radni vijek je proveo u salama i sportskim terenima banjalučke Tehničke škole gdje je predavao fizičko vaspitanje. Sa 6 godina je počeo trenirati gimnastiku. Tokom studija u Beogradu, imao je ponudu da ostane u glavnom gradu. Međutim, preovladala je ljubav ka gradu na Vrbasu.

Piki je bio kandidat za reprezentaciju ex Jugoslavije u gimnastici. Malo je nedostajalo da 1956. godine ode na Olimpijske igre u Melburn. Ispriječile su se finansijske neprilike.

1955. godine izabran je za najboljeg sportistu Bosanske Krajine. Te godine bio je medju 4. sportista u Bosni i Hercegovini. 2002. godine, postao je prvim sportistom u posljeratnoj BiH, koji je dobio je nagradu za životno djelo. Takođe, je dobitnik brojnih priznanja i plaketa.

Niz godina je bio organizator Malih olimpijskih igara, takmičenja za učenike Osnovnih i Srednjih škola.

I danas je sportski aktivan. Dnevno pređe po 3-4 kilometra a u sportskom programu Radija RS uredjuje rubriku Sportski vremeplov .