Who's Online

Guest Users: 5

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Sunday, December 10 2023 @ 01:18 pm UTC

Mihajlo Mihaljčišin

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    937
Istinski šahovski zaljubljenik. Veliki dio svoga života podredio je ovoj drevnoj igri. Stavio je pečat na razvoj šaha na prostorima bivše Jugoslavije. Nijedno značajnije takmičenje, u Banjaluci ali i širom ex Jugoslavije, nije moglo proći bez njega.

Rođen je 1933. godine u Prnjavoru. Svoje znanje je usavršavao u Sarajevu gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. ©ahom se bavio od 1944. godine. U šahovskoj istoriji Banjaluke upisan je kao njen prvi šahista koji je osvojio titulu nacionalnog šahovskog majstora. Bilo je to 1961. godine.

Titulu internacionalnog šahovskog majstora stekao je 1965. godine. Ovu titulu potvrdio je kasnije odličnim rezultatima i to čak osam puta.

U toku svoje bogate šahovske karijere igrao je na mnogobrojnim pojedinačnim i ekipnim takmičenjima najvišeg ranga, a kao predstavnik bivše Jugoslavije bio je učesnik blizu 100 međunarodnih turnira širom svijeta.

Na osnovu postignutih rezultata 1977. godine stekao je doživotno znanje vrhunskog sportiste internacionalnog razreda.

Sve do početka rata, do 1992., više od 10 godina bio je na visokoj i uglednoj funkciji saveznog kapitena reprezentacije Jugoslavije u svim selekcijama - omladinskoj, ženskoj i seniorskoj. Od početka 1993. godine nalazio se na dužnosti selektora reprezentacije Republike Srpske.

Pod njegovim šahovskim starateljstvom odrasli su danas vodeći šahovski velemajstori, internacionalni i majstori u svim državama nastalim iz bivše Jugolavije. Iza pokojnog Mihajla Mihaljčišina ostala je brojna šahovske literature.