Who's Online

Guest Users: 2

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Tuesday, November 28 2023 @ 07:25 pm UTC

Mersada Becirspahic

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    1,701
Mladi Krajišnik je bio stabilan prvoligaš ex Jugoslavije. Veliki udio 80-ih godina dala je i Mersada Bećirspahić.

Karijeru je počela 1973. godine u rodnom Bihaću. Već naredne, 1974.godine, prešla je u Mladi Krajišnik. Nisu njene igre ostale nezapažene. Mersada je 80-ih godina odličnim igrama stigla i do reprezentacije SFR Jugoslavije.

Mersada Bećirspahić je pred domaćom publikom, u banjalučkom Boriku, bila reprezentativka ex Jugoslavije na Evropskom šampionatu. Sladak ali i težak zadatak. Zadovoljiti domaću publiku i zabilježiti visok plasman.

Konkurencija u reprezentaciji izrazito jaka. Odlično selektirana selekcija (Komnenović, Pepunik, Tonković, Pekić, Dornik) u kojoj je Mersada Bećirspahić našla svoje mjesto.

Na kraju se košarkašica Mladog Krajišnika radovala. Mersada Bećirspahić je sa reprezentacijom osvojila bronzanu medalju na Evropskom šampionatu.

Na Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi, rođena Bišćanka, je osvojila bronzanu medalju. Tako je ona postala prva sportistkinja sa područja Bosanske Krajine koja je osvojila olimpijsku medalju.

Već na sljedećem takmičenju, 1981. godine u Ankoni, Mersada je ponovo bila dio reprezentacije. Mersada Bećirspahić se spustila jednu stepenicu niže. Reprezentacija je osvojila četvrto mjesto.

Mersada Bećirspahić je među najboljim košarkašicama Mladog Krajišnika svih vremena. Ostaće u sjećanju svih ljubitelja igre Malenih. Igračica čija košarka nikada ne zastarijeva.