Who's Online

Guest Users: 1

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Sunday, June 23 2024 @ 09:07 am UTC

Marijan Benes

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    4,998
Marijan Benes je covjek kojem je Banjaluka kao dio porodice. Iako nije roden u gradu na Vrbasu nema te prilike u kojoj Benes ne spomene Krajisku ljepoticu.

Marijan Benes je imao niz velikih ostvarenja. Krenimo redom. Bio je osvajac zlatne medalje na Evropskom amaterskom sampionatu u Beogradu. U besomucnoj borbi savladao je Rusa Kamnjeva. Zatim je sa Slavijom bio osvajac ekipne titule sampiona ex Jugoslavije. Dao je dodatnu prevagu kojom je Slavija izbila na sam pijadestal jugoslovenskog boksa.

Kada se Slavija stabilizovala kao prvoligas Benes je otisao u profesionalce. Borio se sa zuticom ali i nepovjerenjem voljenog grada.

Zeljan rezultatskog uspjeha i potvrde kvaliteta u profesionalnoj konkurenciji Benes je krenuo od nule. Preko sestre je dosao do menadzera Vilija Zelera. Nije mario za price o obmani. Jedino sto mu je bilo na pameti je titula evropskog profesionalnog sampiona.

I dosao je taj 17. maj 1979. godine. Trenutak istine. Benes je zelio da se bori u Banjaluci. Prepun Borik. Sve oci uprte u Marijana. I onda se njegov rival Zilber Koen nasao na podu.
Erupcija odusevljenja. Borikom se ori: Marijane, Marijane..., Jugoslavija, Jugoslavija... Marijan Benes je postao evropski profesionalni sampion. I to kako je dosao do titule. Nokautom za televizijske spice.
Benes je nastavio dalje. Redale su se pobjede ali su prijetili zdravstveni problemi. U mecu protiv Toresa u Zenici, Benes je oslijepio. Medutim, ta nadljudska upornost nije mu dozvoljavala da odustane od boksa.

Kljucni mec u karijeri bio je protiv Kalulea. To je bio mec za bogatstvo, uvertira za titulu profesionalnog sampiona svijeta. Sve je bilo kontradiktorno. Velika temperatura u sali, vece rukavice za Benesa, mnoge nekorektnosti. Benes nije odustajao ali je jednostavno morao izgubiti.

Iako bez oka Benes se nastavio boriti. 39 meceva je odboksovao s jednim okom. Osim oka, Benesu je saka lomljena 26 puta a mnogi menadzeri su ga iznevjerili, da ne kazemo, prevarili.

Veliki junak koji i danas vrijedno trenira i kako kaze zelja mu je da zivot okonca upravo u ringu.