Who's Online

Guest Users: 5

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Friday, April 19 2024 @ 04:11 pm UTC

Anton Josipovic

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    1,688
U bogatoj istoriji Slavije veliko mjesto zauzimaju Olimpijske igre 1984. godine u Los Andelesu gdje je Anton Josipovic osvojio zlatnu medalju.

Josipovic je u SAD otisao sa zeljom da napravi veliki rezultat. Medutim, nisu tako svi mislili. Vladala su oprecna misljenja o Antinim visokim ambicijama.

I onda su Olimpijske igre pocele. Prvo je pao Nijemac Bot. Potom je na megdan u cetvrtfinalu Josipoviću izasao Donici iz Rumunije. Veliki ulog, borba za medalje. Nas bokser je i ovu stepenicu preskocio. Dosao je veliki dan, polufinalna borba na Olimpijskim igrama. Tu se trebalo pokazati: Je li Anton Josipovic za najveca djela ?. I bio je za najveca djela, za najprestiznije uspjehe. Savladan je Musu iz Alzira.
Iscekivao se finalni mec. Nervoza maksimalna. Onda stize odluka sudija da je Josipovicev protivnik, Amerikanac Ivander Holifild, diskvalifikovan. To znaci da je olimpijsko zlato na grudima Ante Josipovica.

Ogromno, veliko slavlje. Ante je zapusio usta svima koji nisu vjerovali u njega. Slavija je, poslije niza odlicnih rezultata, dobila i olimpijsko zlato.

Josipovic je svojim zalaganjem, trudom, zeljom taj uspjeh zasluzio. Impresivna je bila njegova tehnika zahvaljujući kojoj je lagano pobjedivao svoje rivale. Nije tu bilo razornih Benesovih udaraca ali je zato plijenila njegova tehnicka nadmoc.
Po dolasku u Banjaluku veliki docek. Vise od 30 000 ljudi na Trgu. Svi klicu olimpijcima, najvise zlatnom Antonu Josipovicu. To je datum koji nijedan sportista ne zaboravlja, kaze sada Josipovic.

Imao je 250 meceva u karijeri, od toga samo 10% su porazi. Nakon veoma uspjesne karijere u amaterskom boksu okusao se i medu profesionalcima. Ostvario je 8 pobjeda u 8 meceva. Medutim, onda je dosao rat i sve je stalo.

Bez obzira sto je ranjen u Banjaluci, kaze da grad na Vrbasu nikad nije zamrzio. Sada najvise vremena provodi u Banjaluci. Direktor je BK Slavija a angazovan je i u sportskoj redakciji Glasa Srpske.