Who's Online

Guest Users: 2

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Sunday, December 10 2023 @ 01:23 pm UTC

Abas Arslanagic

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    1,162
Golman sa 100 ruku. Rukometni inovator. Vanserijski cuvar mreze. Osvajac svega sto rukomet pruza.

Velemajstor za odbrane sedmeraca. Jedan od najvecih banjaluckih sportista. Ovo su samo neki epiteti za Abasa Arslanagica. Rukometna legenda je rodjena 02.10.1944. godine. Poceo je u Derventi a 1963. godine presao u Banjaluku i Borac.

S Borcem dostigao san svakog rukometasa. Bio cetiri puta sampion i 5 puta osvajac Kupa bivse drzave, a potom 1976. godine osvajac Kup Evropskih sampiona

Donio je mnoge novine u golmanski stil koje se i danas koriste (izlazak na tri metra pri branjenju sedmerca; uveo podizanje ruku visoko; izlazio na krilne pozicije kako bih smanjio ugao…) . Svojim odbranama davao je sigurnost saigracima. Zato je proglasavan za najboljeg svjetskog golmana.

Bio je standardan clan reprezentacije SFR Jugoslavije. Debitovao protiv SR Njemacke 1969. godine. Odigrao ukupno 124 utakmice. Okitio se svjetskim i evropskim medaljama. Cetiri puta je igrao i za selekciju Svijeta.

Po zavrsetku karijere, postao profesor fizicke kulture i veoma uspjesan trener. Tri puta vodio banjalucki Borac. Predvodio juniorsku (prvak svijeta) i seniorsku reprezentaciju (medalja na Olimpijadi) ex Jugoslavije. Takode, je bio selektor BiH, Hrvatske, reprezentacije Katara.

Biran za najboljeg sportistu Bosanske Krajine. Kompletna sportska licnost, neprevaziden golman. Grad na Vrbasu vjecno mu je zahvalan.