Who's Online

Guest Users: 5

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Tuesday, January 31 2023 @ 01:48 pm UTC

Tomislav Tomo Knez

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    2,811
Nekoliko je imena u FK Borac koja se mogu svrstati u fudbalske legende. Jedan od njih je Tomislav, Tomo, Knez, igrač koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju.

Rodjen je 09.06.1938. godine u Banjaluci. Nakon što je prošao sve Borčeve selekcije, za prvi tim Borca je zaigrao sa 16 godina. četiri godine je bio prvotimac a najviše pamti ulazak u Prvu ligu 1961. godine. Tomo Knez = majstor, znalac, igrač sa posebnim smislom za tehniku. Među najboljim je fudbalerima Borca svih vremena. Ostaće upamćeno da je Tomo Knez prvi Banjalučanin i fudbaler Borca koji je zaigrao u državnoj selekciji.
Takav pristup ga je odveo u zagrebački Dinamo gdje je nastupao 5 godina. Igrao je Tomo i u Austriji, i to poslije Dinama. Jedan od njegovih austrijskih klubova je i slavni Rapid. Karijeru je završio u austrijskom drugoligašu Kapfenbergu.

1960. godine debitovao je u reprezentaciji SFR Jugoslavije i to kao prvi i jedini igrac iz Druge savezne lige bivše države. Reprezentativni dres je oblačio 14 puta, u periodu 1960-1961. godina, i postigao 8 golova.

Učestvovao je u najvećim uspjesima jugoslovenskog fudbala tog vremena. Osvojio je olimpijsko zlato 1960. godine u Rimu i bio drugi na Evropskom šampionatu naredne godine u Parizu.

Tomislav, Tomo, Knez zauvijek će ostati u srcu Banjalučana i fudbalskih poklonika.