Who's Online

Guest Users: 4

Events

There are no upcoming events

Topics

User Functions


Welcome to Banjalukasport.com Sunday, December 10 2023 @ 01:21 pm UTC

Sredoje Zekanović

Banjalucki velikani
  • Contributed by:
  • Views:
    2,081
Sredoje Zekanović je bio bokserska legenda, čovjek kojeg su cijenili na svim evropskim i svjetskim meridijanima. Obilježio je jednu boksersku epohu u Banjaluci i bivšoj SFR Jugoslaviji.

Zekanović je rođen 5. jula 1937. godine u Vlasenici. Cijeli život je proveo u Banjoj Luci, posvetivši se boksu. Već od 1960. godine učestvovao je u formiranju Bokserskog kluba Slavija. Bio je trener, direktor i predsjednik ovog kluba. S klubom je bio u najtežim i najljepšim trenucima. Tvorac je ekipe koja je 1974. godine postala šampion bivše zajedničke države.

Stvorio je mnoge boksere. Najpoznatiji njegovi izdanci bili su: Marijan Beneš i Anton Josipović. Prvi je bio evropski prvak u amaterskoj i profesionalnoj konkurenciji, a drugi olimpijski pobjednik u Los Anđelesu. Obojica su Zekanovića gledali kao roditelja.

Osamdesetih godina prošlog vijeka učestvovao je u stvaranju i postizanju najboljih rezultata BK ®eljezničar iz Sarajeva, kada je ovaj klub bio jedan od vodećih u SFRJ.

Obavljao je mnoge funkcije u Slaviji, ali i Savezu, prije i poslije rata. Bio je direktor reprezentacije SFR Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, a jedno vrijeme je obavljao i funkciju zamjenika Ministra sporta i omladine u Vladi Republike Srpske.

Takođe, bio je i dugogodišnji rukovodilac u banjalučkoj trgovini, a jedno vrijeme i direktor robne kuće "Boska". Dobitnik je mnogih bokserskih, domaćih i evropskih priznanja i odlikovanja. Između ostalog dobitnik je nagrade za životno djelo "Nezavisnih novina" i grada Banja Luka.

Važio je za jednog od najboljih evropskih stručnjaka za amaterski boks. Bio je i doživotni počasni predsjednik Bokserskog saveza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Bio je aktivan u boksu sve dok ga opaka bolest nije odvojila od prijatelja, drugova, boksera, ringa... Sredoja Zekanović je preminuo u 67. godini, poslije duge i teške bolesti.