Evropsko prvenstvo za odbojkasice 1976. godine

Od 18. do 20. oktobra 1976. godine Banjaluka je bila domaćin jedne grupe prvenstva Evrope za odbojkašice. U Boriku su se borile: Bugarska, Holandija, Rumunija i Sovjetski Savez.

Iako je prvi put bila domaćin jednog ovako kvalitetnog takmičenja, Banjaluka se pokazala kao odličan organizator. Svi učesnici ovog turnira su prezadovoljni napustili grad na Vrbasu. Od 18. do 20. oktobra 1976. godine Banjaluka je bila domaćin jedne grupe prvenstva Evrope za odbojkašice. U Boriku su se borile: Bugarska, Holandija, Rumunija i Sovjetski Savez.

Iako je prvi put bila domaćin jednog ovako kvalitetnog takmičenja, Banjaluka se pokazala kao odličan organizator. Svi učesnici ovog turnira su prezadovoljni napustili grad na Vrbasu.

Većini utakmica prisustvovao je veliki broj gledalaca što je dalo pečat samom takmičenju. Nakon tri kola plasman na završni turnir u Beograd obezbjedila je selekcija Sovjetskog Saveza.

SSSR je pobijedio Rumuniju 3-1, zatim Holandiju 3-0 i na kraju Bugarsku 3-1. Vrhunski kvalitet Ruskinje su dokazale i u Beogradu pa su na kraju osvojile zlatnu medalju na Evropskom šampionatu.


Banjalukasport.com
http://banjalukasport.com/public_html/article.php/20071018041912928