Bokserski klub "Slavija"

Bokserski klub Slavija je sportska ljepotica Banjaluke. Klub je koji je svojim rezultatima proslavio grad na Vrbasu sirom svijeta. Mnogi kazu da su prije čuli za Benesa, Josipovića, Vujkovića, Batara nego za samu Banjaluku.

BK Slavija je osnovan 1960. godine a prvi predsjednik kluba je bio Gojko Krstanović. Na početku je Slavija radila u okviru preduzeća Rudi čajavec.

Telefon: 387 51 216 328 SASTAV SLAVIJE ZA SEZONU 2006/2007:

STRUčNI ©TAB SLAVIJE ZA SEZONU 2006/2007:

Sef stručnog staba: Mirko Savković
Trener: Mirko Jokić

RUKOVODSTVO SLAVIJE:

Predsjednik kluba: Blazo Buljić
Direktor kluba: Anton Josipović

Prvi meč Banjalučani su imali 1962. godine protiv tuzlanske Slobode. Bio je to i prvi trijumf za banjalučki boks (11-9). Najpoznatija imena iz te generacije su: Dragan Batar, Miroslav Popović, Mijo Andrić

Slavija je do Prve savezne lige SFRJ stigla 1970. godine a četiri godine kasnije uslijedio je najveći klupski uspjeh. Osvojena je titula ekipnog sampiona ex Jugoslavije.

Banjalučki bokseri su dominantni i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Poslije niza trofeja u RS, bokseri Slavije su posljednje tri godine sampioni BiH. Međutim, ni to nije dovoljno da klub svijetle tradicije konačno dobije svoje prostorije.

Kroz Slaviju su prodefilovali brojni kvalitetni bokseri. Najistaknutija imena su Marijan Benes (profesionalni i amaterski sampion Evrope) i Anton Josipović (osvajač olimpijskog zlata). Ipak, nisu oni jedini koji su vrijedni pomena. Mnogi od njih su bili drzavni sampion, prvaci Balkana, Mediterana.

BK Slavija je u znak sjećanja na pokojnog Radovana Bisića organizator međunarodnog bokserskog turnira. Memorijal Radovan Bisić je iz godine u godinu kvalitetniji a uvrsten je u kalendar Međunarodne bokserske asocijacije (EABA).

Mnogi ljudi su ugradili dio sebe u Slaviju. Dosta predsjednika je zalozilo svoj drustveni ugled kako bi uspjeli pronaći neophodna sredstva za egzistenciju kluba i boksera.

Spomenućemo čuvenog predsjednika Sredoju Zekanovića, zatim jos neka imena: Ziza Ostojić, Jovica Cvijetić, Kazimi Zarić, Vezuv Tinjić, Jovo Zivković, Teofik Afgan, Vito Gnjatić, Zisko Zefik, Nebojsa Radmanović, Branimir Lolić, Dragan Batar sve do danasnjeg prvog čovjeka Slavije Blaze Buljića.

Takođe, mnogo poznatih trenera je vodilo banjalučku Slaviju. Vrijedni spomena su svi ali izdvojićemo neke: Stevan Engelberh Pista, Predrag Krstić, zatim Tomo Palankin koji je od osnivanja u klubu i dao je nemjerljiv doprinos razvoju banjalučkog boksa, a tu su i Zelimir Kospić i Mirko Jokić.

[page_break] Bokseri Slavije po mnogome se izdvajaju od ostalih klubova iz regiona. U bivsoj SFR Jugoslaviji, banjalučki bokseri su bili nosioci tadasnjeg boksa. Bili su ekipni sampioni a i davali su mnogobrojne reprezentativce.

I nakon raspada drzave nastavljena je tradicija pa su Banjalučani dominanti u BiH. Međutim, to je daleko od onog starog kvaliteta koji je bio u samom evropskom i svjetskom vrhu.

SOCIJALISTICKA FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA (SFRJ)

1967, 1968. i 1969. godine Slavija je bila sampion BiH. To joj je omogućavalo da se bori za elitno jugoslovensko drustvo. Plasman u Prvu saveznu ligu SFR Jugoslavije obezbjeđen je 1970. godine. Od tada je banjalučki bokserski klub bio dugogodisnji prvoligas SFRJ.

Slavija je prvi i jedini klub iz Bosne i Hercegovine koji je postao sampionom SFRJ. 1974. godine u nezaboravna dva finalna meča Slavija je bila bolja od Kablova iz Svetozareva. Uspjeh je tim veći sto su ekipu činili sve Banjalučani.

Sastav sampionskog tima iz 1974. godine:
Zdravko Pala, Zvonko Pala, Zembo, Viktor Homa, Veljo Zindolić, Marijan Benes, Edo Dervoz, Zeljko Kospić, Radovan Bisić i Fadil Basić.
Tvorac ove čuvene generacije banjalučkih boksera bio je Sredoja Zekanović.

Slavija je jedan od najboljih jugoslovenskih klubova. Koliko je boks usao u sastavni dio zivota Banjalučana govori podatak da je SD Borik, u prvoligaskim mečevima, znala primiti i po 5 000 gledalaca.

Slavija je svijetu podarila bokserske veličine. Imena Benesa, Josipovića, Vujkovića, Bisića su zauvijek upisana velikim slovima u istoriju boksa. Izdvajamo najznačajnije uspjehe.

Marijan Benes je bio profesionalni i amaterski sampion Evrope a ne treba napominjati da se okitio titulama u SFRJ, na Balkanu i Mediteranu.

Anton Josipović je u Los Anđelesu 1984. godine iz anonimnosti stigao do samog svjetskog vrha. Na grudima banjalučkog boksera zasijalo je olimpijsko zlato koje mu je zauvijek promijenilo zivot.

Mnogobrojni banjalučki bokseri (Bisić, Basic) su bili drzavni sampioni a ime banjalučkog kluba često se čulo i na balkanskim i mediteranskim sampionatima.

SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA (SRJ)

Raspadom drzave, BK Slavija ali i cijeli banjalučki sport je bio u delikatnoj situaciji. Novca je bilo sve manje, vladalo je ratno okruzenje. Međutim, grupa entuzijaista odrzala je klub i sačuvala ga od propasti.

Zahvaljujući maksimalnom angazmanu klupskog rukovodstva i stručnog staba omogućen je odlazak banjalučkim bokserima na međunarodne turnire po Srbiji.

Izdvojićemo nastup na pojedinačnom sampionatu drzave u Pančevu 1992. godine kada je osvojeno sest medalja.

Zlatom su se okitili Abedin Lika, Sandor Kristo i Nermin Sabanović. Srebra su pripala Zlatanu Radulju i Milojku Pivljaninu a bronzana medalja Bozidaru Pejakoviću.

To je bio kraj jedne odlične generacije Slavije. [page_break] REPUBLIKA SRPSKA (RS)

Odluke su se morale donositi brzo. Klub je nastavio sa takmičenjima u Republici Srpskoj a koliko su finansije dozvoljavale učestvovalo se na internacionalnim turnirima.

Nekako vodeća imena u to ratno vrijeme bili su članovi rukovodstva Sredoja Zekanović, Dragan Batar, Nebojsa Radmanović, Branislav Lolić te treneri Mirko Jokić, Mirko Savković i Tomo Palankin i drugi koji su tokom svih tih godina bili uz klub.

U takmičenjima Republike Srpske redovno su osvajana prva mjesta a data je prilika mladima da iskazu svoju sansu. Nadmasena su očekivanja. Klub je imao dosta poletaraca a jedno vrijeme je pokrenuta i sekcija zenskog boksa. Za svaku pohvalu tadasnjim radnicima BK Slavija.

BOSNA I HERCEGOVINA (BiH)

U svim sportovima u BiH, pa tako i u boksu, formirana su zajednička prvenstva. U boksu su očekivanja banjalučke sportske javnosti bila najveća.

Ni veoma losi uslovi za rad (nedostatak vlastite dvorane i klupskih prostorija) nisu se odrazili na klupske rezultate. U 5 godina osvojeno je 5 uzastopnih sampionskih titula (2004, 2005, 2006, 2007, 2008).BK Slavija je postala omrazena medju ostalim bokserskim ekipama u BiH. Svi sada imaju zelju da skinu banjalučku ekipu sa trona.

Medjutim, klupsko rukovodstvo, predvodjeno predsjednikom Blazom Buljićem i direktorom Antonom Josipovićem, na to ne obraća preveliku paznju i najavljuje nove trofeje.


Banjalukasport.com
http://banjalukasport.com/public_html/article.php/20070611104315359