Dobrodošli na RK BUK Thursday, March 30 2023 @ 01:51 pm UTC

SIGURNOST DJECE NA KUPALIŠTIMA ŠIROM RS

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 400
Spasilačka Služba

 

Prema podacima Svjetske zdravstene organizacije utapanje je drugi po redu uzrok smrti djece do 15.godine u cijelom svijetu, odmah poslije saobraćajnih nesreća. Prema statistici Spasilačke službe, na plažama i bazenima širom RS na kojima rade naši spasioci, u 2020.godini bilo je 705 uspješnih intervencija. Od ovog broja, u 452 intervencije radilo se o djeci uzrasta do 15 godina.
Projekat “Sigurnost djece na kupalištima širom Republike Srpske” ima za cilj da u direktnom kontaktu i radu sa djecom kao najosjetljivijom grupom upozna iste sa opasnostima i pravilima ponašanja na kupalištima. Upravo je završena prva faza projekta koja je uključivala djeljenje brošura učenicima 4.razreda osnovnih škola, te je projektom obuhvaćeno oko 50 škola u Republici Srpskoj. Osim toga, na školama su postavljeni plakati tako da su i učenici ostalih razreda imali priliku da se upoznaju sa sadržajem istih.

 

Nakon prve faze projekta, pristupićemo postavljanju plakata na sva kupališta širom RS kao i dijeljenju edukativnog materijala djeci na kupalištima širom Republike Srpske sa ciljem prevencija nesreća. Spasilačka služba Ronilačkog kluba "Buk" iz Banja Luke je kao punopravni član ILSE (International Life Saving of Europe) prepoznala potrebu i značaj realizacije ovog projekta čija je realizacija prethodnih godina dovela do smanjenja povreda kod djece. Projekat će trajati do kraja ljetne sezone tj.do početka septembra.

Projekat realizuje Spasilačka služba Ronilačkog kluba "Buk" uz podršku Kabineta Predsednika RS Željke Cvijanović.