Dobrodošli na RK BUK Wednesday, February 08 2023 @ 11:31 pm UTC

SIGURNOST DJECE NA KUPALIŠTIMA ŠIROM RS

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 582
Spasilačka Služba

 

 

Prema statistici Svjetske zdravstene organizacije utapanje je drugi po redu uzrok smrti djece do 15.godine u cijelom svijetu, odmah poslije saobraćajnih nesreća.
Prema podacima Spasilačke službe, na plažama i bazenima širom RS na kojima rade naši spasioci, u 2017.godini bilo je 952 uspješne intervencije. Od ovog broja, u 648 intervencije radilo se o djeci uzrasta do 15 godina.
Projekat ima za cilj da u direktnom kontaktu i radu sa djecom kao najosjetljivijom grupom upozna iste sa opasnostima i pravilima ponašanja na kupalištima. To će se učiniti putem brošura i plakata čiji sadržaj je prilagođen učenicima. Svi učenici 4.razreda osnovnih škola na teritoriji grada Banja Luka, ali i
cijele RS će dobiti brošure a na svim školama će biti postavljeni plakati o sigurnom ponašanju na kupalištima, tako da će učenici i ostalih razreda imati priliku da se upoznaju sa istim. U drugoj fazi projekta, organizovaćemo početkom ljetne sezone djeljenje letaka i plakata na kupalištima na području grada Banja Luka i RS , tako da će svi posjetioci imati priliku da se upoznaju sa istim.
 

U toku ovih aktivnosti u osnovnim školama biće direktno obuhvaćeno oko 8 000 učenika 4.razreda iz cijele RS. Osim toga, plakati će biti postavljeni na sve osnovne škole, tako da će učenici ostalih razreda osnovnih škola biti upoznati sa našim aktivnostima. Također, svi posjetioci na gradskim kupalištima će vidjeti promo plakate, što je preko 300 000 osoba.
Očekujemo da će se smanjiti broj nesreća kod djece školskog uzrasta na kupalištima.

Projekat će trajati 3 mjeseca (jun-avgust), a zvanično počinje u petak, 8.juna na teritoriji grada Banja Luka.

Projekat realizuje Spasilačka služba Ronilačkog kluba "Buk", a podržan je od strane Kabineta Predsjednika RS i grada Banja Luka.