Dobrodošli na RK BUK Thursday, March 30 2023 @ 11:15 am UTC

BUK danas

  • Autor:
  • Ukupno pregleda: 725

"Buk" je danas najveći i najugledniji ronilački klub u Bosni i Hercegovini. Rezultat je to dugogodišnjeg predanog rada stotina članova koji su prošli kroz naš klub. Zahvaljujući tome, Svjetska ronilačka federacije - C.M.A.S.  je 2003. godine donijela odluku da"Buk" dobije status njenog ovlaštenog ronilačkog centra - CDC BiH/O01, jedinog takvog u BiH.

Danas su na čelu kluba ljudi koji ga osjećaju i vole kao i njihovi prethodnici i razvijaju ga u duhu novih i savremenih trendova. Boki, Dvica, Miško, Majki, Siniša, Tanja i Taca, Brane, Pota, Gaja i Igor, Sale, Gumi, Srđan...samo su neka imena članova koja brinu za sadašnjost ali i budućnost kluba. Zahvaljujući njima sigurni smo da će "Buk" i u ovom surovom vremenu biti oaza za sve zaljubljenike u prirodu, a naročito njen podvodni svijet.

Klub svoj rad ostvaruje kroz nekoliko područja aktivnosti kao što su: škole ronjenja, ronilački radovi, rekreativno ronjenje, sportska takmičenja, spasilačku službu, rafting itd.

Škole ronjenja

Obuka ronilaca je organizovana kroz škole ronjenja prema programima i standardima C.M.A.S. i klub vrši obuku za sticanje ronilačkih zvanja od jedne do tri zvijezde kao i obuku za specijalističke kurseve, a stečena licenca je međunarodno priznat dokument. Škola se sastoji od nastave u teorijskom i praktičnom dijelu i, zavisno od kategorije, traje od dvije do četiri nedjelje. Teoretska nastava održava se u klubu, a praktični dio na bazenu i otvorenoj vodi (rijeci, jezeru ili moru). Nastavu obavljaju C.M.A.S. ovlašteni  instruktori.

 

Ronilački radovi

Profesionalni ronilalčki radovi obavljaju se u okviru posebnog tima koji je sastavljen od vrhunski obučenih i opremljenih ronilaca koji su u stanju, koristeći najsavremeniju opremu, izvršiti narazličitije podvodne zadatke.

Najsavremenija ronilačka oprema upotpunjena je i profesionalnom podvodnom video kamerom kao i sistemom podvodne veze jedinstvenoj u Bosni i Hercegovini. Tim za profesionalne ronilačke radove obavio je do sada na stotine uspješnih intervencija bilo da se radi o pronalaženju i vađenju potpoljenih objekata ili nestalih lica, podvodnim građevinskim radovima, snimanju stanja podvodnih uređaja i postrojenja itd.

 

Sport i rekreacija

Sport u klubu ima dugu i uspješnu tradiciju. Naši takmičari su oduvijek bili uzorni sportisti i postizali su značajne uspjehe na domaćem i međunarodnom planu. Klub je u prilici da svim zainteresovanim sportistima omogući pripreme i takmičenje u raznim ronilačkim disciplinama: podvodnom ribolovu, brzinskom plivanju i ronjenju, ronjenju na dah ili podvodnoj orijentaciji. Već nekoliko godina klub je uspješan organizator jedinog takmičenja u dinamičkoj apneji u BiH na kojem nastupaju najpoznatiji svjetski takmičari.

Ronilački kampovi koje klub organizuje već dugi niz godina svima ostaju u nezaboravnom sjećanju. U sklopu ovih kampova klub obezbijeđuje gotovo svu potrebnu ronilačku opremu, a naši iskusni ronioci vodiće vas na najatraktivnije ronilačke terene u našoj blizini ili u našem ronilačkom centru u Rosama (Crna Gora).

Spasilačka služba po prvi puta u Bosni i Hercegovini i našem gradu djeluje kroz profesionalno obučen tim spasilaca koji je stalno je na raspolaganju na svim javnim kupalištima. Zahvaljujući postignutim rezultatima u obuci i radu Međunarodna spasilačka federacija-  ILS (International Life Saving Federation) je 2008. godine primila naš klub u svoje punopravno članstvo kao jedinu takvu organizaciju u BiH čiji instruktori mogu održavati kurseve za spasioce.

Rafting na Vrbasu je vjerovatno jedna od najatraktivnijih avantura koje možete doživjeti u klubu. Klub posjeduje tri savremena rafting čamca sa kopletnom opremom za preko 20 ljudi. Vođeni iskusnim skiperima doživjećete čudesne trenutke spuštajući se najljepšim dijelovima kanjona Vrbasa.